ПРИПРЕМА КВАЛИТЕТНОГ КОМПОСТА У ЗИМСКОМ ПЕРИОДУ У УСЛОВИМА СТАНА У ГРАДУ


Цвеће, 02.12.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


ЕМ-препарати омогућавају, како тврди произвођач, без било каквих неугодности, припрему компоста у току зиме у условима стана у граду. За то се користе отпаци поврћа и воћа, мрвице хлеба, искориштен чај...


Скупите, на пример, килограм тих отпадака и пропустите кроз машину за млевење меса. Исцедите сувишну влагу тако да она капа из добијене масе. Сипајте у ту масу 30 мл препарата „Бајкала ЕМ-1“, промешајте масу и спакујте је у полиетиленску кесу. Пробушите кесу на неколико места, ставите је у неку посуду, на чије дно ће те ставити решетку, како би могла да се цеди влага из кесе, кесу притисните неким теретом.Кроз недељу извадите масу из кесе, раширите на послужавник и просушите при собној температури до сипкости. Ви сте тако добили, у циљу економисања препарата „Бајкал ЕМ-1“, основу за припремање компоста.
Припрема компоста


Припремите пластичну канту за прикупљање отпада. Ставите на дно решетку, али такве конструкције да од решетке до дна буде 5 – 6 см. Ставите решетку у канту а на њу полиетиленски џак, направивши претходно отворе на његовом дну. Сав прикупљени отпад уситните кроз машину за месо како би сте убрзали разградњу, додајте по једну кафену кашику екстракта, спакујте у полиетиленску кесу и притисните неким теретом.


Према мери пуњења канте следећим порцијама отпадака, одливајте течност, која ће се накупити на дну канте. Она се може користити за ђубрење кућног цвећа и за чишћење канализације. Наспите увече чашу ове течности у клозетску шољу или сливник. Ујутру ће ваша канализација бити прочишћена.


Када се канта потпуно напуни, причекајте једну недељу, извадите масу из кесе и сипајте је у троструки џак (од шећера или брашна). Добијени компост се може чувати на балкону или у лођи. Али ако га будете чували у топлој и тамној соби стана, добићете компост највећег квалитета. У породици од 4 члана, само у зимском периоду, можете произвести, отприлике, 150 литара компоста.
"Бајкал ЕМ-1" препарат можете наручити на број 064-0333-669


Bookmark and Share