ПРИПРЕМА КВАЛИТЕТНОГ КОМПОСТА У ЗИМСКОМ ПЕРИОДУ У УСЛОВИМА СТАНА У ГРАДУ


Цвеће, 02.12.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


ЕМ-препарати омогућавају, како тврди произвођач, без било каквих неугодности, припрему компоста у току зиме у условима стана у граду. За то се користе отпаци поврћа и воћа, мрвице хлеба, искориштен чај...


Скупите, на пример, килограм тих отпадака и пропустите кроз машину за млевење меса. Исцедите сувишну влагу тако да она капа из добијене масе. Сипајте у ту масу 30 мл препарата „Бајкала ЕМ-1“, промешајте масу и спакујте је у полиетиленску кесу. Пробушите кесу на неколико места, ставите је у неку посуду, на чије дно ће те ставити решетку, како би могла да се цеди влага из кесе, кесу притисните неким теретом.



Кроз недељу извадите масу из кесе, раширите на послужавник и просушите при собној температури до сипкости. Ви сте тако добили, у циљу економисања препарата „Бајкал ЕМ-1“, основу за припремање компоста.




Припрема компоста


Припремите пластичну канту за прикупљање отпада. Ставите на дно решетку, али такве конструкције да од решетке до дна буде 5 – 6 см. Ставите решетку у канту а на њу полиетиленски џак, направивши претходно отворе на његовом дну. Сав прикупљени отпад уситните кроз машину за месо како би сте убрзали разградњу, додајте по једну кафену кашику екстракта, спакујте у полиетиленску кесу и притисните неким теретом.


Према мери пуњења канте следећим порцијама отпадака, одливајте течност, која ће се накупити на дну канте. Она се може користити за ђубрење кућног цвећа и за чишћење канализације. Наспите увече чашу ове течности у клозетску шољу или сливник. Ујутру ће ваша канализација бити прочишћена.


Када се канта потпуно напуни, причекајте једну недељу, извадите масу из кесе и сипајте је у троструки џак (од шећера или брашна). Добијени компост се може чувати на балкону или у лођи. Али ако га будете чували у топлој и тамној соби стана, добићете компост највећег квалитета. У породици од 4 члана, само у зимском периоду, можете произвести, отприлике, 150 литара компоста.




"Бајкал ЕМ-1" препарат можете наручити на број 064-0333-669


Bookmark and Share