Гербера за резани цвет


Цвеће, 13.12.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Гербера је једна од најважнијих врста цвећа које се гаји за резани цвет. Гаји се искључиво у стакленицима и пластеницима са грејањем. Она је вишегодишња биљка. У производњи се користи једну до три године, али са старошћу се смањује принос и квалитет цветова.


Производња није много компликована ако се обезбеде специфични услови које захтева ова биљка. Супстрат у који се сади мора да има вредност pH 5,5-6,5 и обично је направљен од мешавине тресет-земља или тресет- перлит у односу 3 :1. Садња у нивоу површине земље је превазиђена због опасности од болести кореновог система и немогућности његовог загревања. Данас се гербера гаји углавном у контејнерима или на столовима са густином садње 7-8 биљака по м².


Најбоље време за садњу је април, мај и јуни, зато што се цветни пупољци формирају у време када има највише светлости, која је најважнији услов за обилно цветање. Ради бржег бокорења, две недеље после садње одржавати сталну температуру ваздуха и супстрата на 18-22 °С, а релативну влагу ваздуха на 80-90 %. Заливање јако смањити да би се развио дубљи коренов систем и да не би дошло до његовог труљења, а препоручљиво је и благо засењивање младог засада. У фази 3-4 листа појављује се први цветни пупољак, који треба одстранити да би ојачала биљка.Од садње до првог обилнијег цветања прође око 3,5 месеца. Посађена у мају и јуну гербера има главно цветање од августа-септембра па све до краја новембра. После овог периода треба снизити температуру на 10-12 °С и смањити заливање, како би се обезбедио период мировања биљке од два месеца. Кратак дан и засушивање поспешују деобу вршног дела и тако се формира више цветних пупољака на једном бусену. Од половине фебруара стакленик се загрева на 18 °С и појачава заливање. Најбоље је заливање кап по кап, јер може да се дозира исхрана и да се догрева вода, која мора да буде загрејана до температуре ваздуха.


Гербера има велике потребе за хранивима. Укупне количине макроелемената по 1 m² су: 80 -110 грама азота, 60 g. фосфора, 120-180 g. калијума, 100 g. калцијума, 55 g. магнезијума. Лети се бере три пута недељно, а зими два пута. Принос цветова са једног бусена за годину дана је 15-25 , а по 1 m² се убере 130-180 цветова.Драгомир Радић


Bookmark and Share