Zdrava Srbija Instagram

Пресађивање биљака


Цвеће, 15.04.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Поједине биљке уз правилну негу могу преживети много година. Да бисмо им то омогућили, морамо их у одређеним времеским размацима пресађивари у нове саксије са свежом земљом.


Највећи број вишегодишњих биљака треба пресадити сваке или сваке друге године, док се биљке које споро расту пресађују сваке треће године. Најбољи тренутак за пресађивање је рано пролеће, када светост и топлота подстичу раст биљке, осим за биљке које у том периоду почињу да цветају (азелеје, камелије итд.).


Да ли биљку треба пресадити најпре проценимо по "потрошеној" земљи, наиме, кад биљку извадимо из саксије види се само саксијски бусен, који се састоји од коренових жила али без громуљица земље. Биљке са дебелим и меснатим корењем чак могу да се издигну из саксије која им је постала преуска. Без веће саксије и свеже земље биљка ће закржљати. Пресађивање може бити неопходно и кад квалитет супстрата ослаби. С временом супстрат губи стабилну структуру, смањује се број пора које спроводе ваздух, соли из ђубрива стварају већу концентрацију која штети биљкама и образују беличасту облогу на горњем слоју.



При пресађивању требало би биљке темељно натопити водом, најбоље је дан раније коренов бусен потопити у посуду са водом. Када извадите биљку из саксије лаганим ударцем о ивицу стола уклоните земљу која није прокорењена, а труло или отпало корење уколико је могуће одстранитите. Нова саксија треба да има већи пречник од старе неколико центиметара. На дну нове саксије поставите комад глине или ситног шљунка како земља из саксије не би запушила рупе за одвод воде, потом напуните нову саксију сам мало земље и у њу ставите коренов бусен тако да биљка буде у новој саксији на истој висини као у старој. Онда напуните саксију свежом земљом и благо притисните. На крају добро залите како би се земља равномерно слегла.











Наредне три до четири недеље биљка се пажљиво залива али се не ђубри. Са редовним ђубрењем се може почети када се уочи промена на врховима изданка. Уколико су биљке велике и тешко их је пресадити корисно је пажљиво променити само горљи слој земље који није прокорењен.


Биљке обично пресађујемо у саксије од вештачког материјала или глине. И једне и друге имају своје предности и мане. Саксије од глине су добре за биљке са много надземне масе, јер својом тежином обезбеђују стабилност биљци али у њима биљке треба чешће заливати, јер се влага губи и преко порозних зидова саксије. Саксије од вештачког материјала дуже задржавају влагу па може доћи до претеране натопљености иако су такве саксије лакше и погодније за биљке које се каче или висе.





Рашић Сузана


Bookmark and Share

Mala Pijaca