Zdrava Srbija Instagram

МИСКАНТУС


Екодом, 29.09.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Мискантус је вишегодишња, високо продуктивна C4-трава, пореклом из источне Азије, која се убраја у групу тзв. "биоенергетских усева". Мискантус представља биљну врсту подесну за интензивно гајење, која својом биомасом може омогућити успешну супституцију постојећих енергетских извора са новим, обновљивим изворима, биљку којом ће се смањити емисија гаса стаклене баште - CО2. Овај рад представља преглед најзначајнијих резултата и искустава гајења мискантуса у Европи током последњих 15 година, с циљем извођења одговарајућих истраживања успешности заснивања и економичности гајења ове биљне врсте и код нас.


Значајан пораст светске популације у двадесетом веку наставио је растући тренд почетком овог века. У будућности представљаће велики проблем у изналажењу и примени нових технолошких решења у производњи хране и енергије, као и заштите животне средине. До 2050. године потрошња хране и енергије ће се удвостручити. Светске количине фосилних горива, основног снабдевача енергијом, ограничене су. С друге стране, све већа употреба фосилних горива значајно повећава количину штетних гасова у атмосфери.



Под снажним притиском да побољшају енергетску сигурност са становишта заштите животне средине и зависности од увоза, многе земље прелазе на алтернативна биогорива етанол и биодизел. Стопа пораста употребе алтернативних горива значајно расте, око 15% годишње. Високоразвијене земље предњаче у производњи биогорива, тако САД очекују да ће до 2012. удвостручити производњу етанола. Европска комисија је поставила задатак да се до 2020. године биогоривима подмири 10% потрошње горива у сектору транспорта.


За производњу биогорива користе се плодови ратарских биљака и воћа. Аналитичари истичу неминовно повећање цена хране и стварање социјалних проблема у земљама у развоју. Ове проблеме могуће је отклонити даљим усавршавањем технологије производње етанола из целулозе. У том случају као сировина за добијање биогорива могу послужити жетвени остаци или нове гајене биљке, које током године дају велику биомасу погодну за технолошку прераду. Према истраживањима у Западној Европи за производњу биоенергије најбоље резултате дала је врста кинески шаш (Miscanthus x giganteus Greef et Deu). С правом је названа биоенергетски усев. То је вишегодишња, високоприносна C4 трава, пореклом из Кине.


Агротехника кинеског шаша је једноставна. Добијена надземна биомаса има велику енергетску вредност и може се користити за супституцију постојећих фосилних горива новим, обновљивим изворима. На употребну вредност бимасе може се утицати применом одговарајуће агротехнике. Сагоревањем у атмосферу се испусти иста количина угљендиоксида коју су биљке током вегетационог периода потрошиле. Количине других штетних гасова, које се ослобађају сагоревањем биомасе далеко су мање него из фосилних горива. Сади се у пролеће, расте током године, а у технолошку зрелост доспева зими (жетва од јануара до марта). Једном заснован засад мискантуса опстаје 15-20 година.




Александар Стојановић, дипл. инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca