Zdrava Srbija Instagram


Српски домаћин Крсну Славу слави и Богу се моли за здравље и берићет, весео драгог госта и путника намерника дочекује, широкогрудо нудећи плодове у зноју изнедрене.

Кроз векове сурово гажен и сам суров, кроз „ситно сито“ протериван у борби за опстанак и достојанство, изродио је инат, очима слепог гуслара виђен, нарицан епом о крвавом Косову, живој рани на својој души.

У инат преживео да би се слатко инатио са родне груде,хлебом из црепуље, ракијом из луле, сном у мирисној сламарици, студеном водом са кладенца, буковим хладом, мирисом липе, рекама, пољима, ораницама, пашњацима, песмама и фрескама. У инат свима, најлепшом девојком, стаситим момком, што је кадар стићи и утећи и на страшном месту постојати.

Бивствујући у благородној природи, поробљаван и рушен, он је сејао и градио свуда око себе, а највише и најистрајније зидао свој дух, прожет Светосављем,омеђен стидом.

Непопустљив је био бедем стида, чуван митским страхом од срамоте. „Главу дајем, ал образ не дајем“ звонило је по земљи Србији, као опомена, као завет.

Стварно је знао за срамоту. Стидео се неизлечиво и кад треба и кад не треба. Пред лепом девојком и претераном хвалом, сиромаштва међу богатима, богатства међу сиромашнима, памети међу старијима, глупости међу исписницима. Стидео се рада на празник, те не дај Боже неузоране њиве, нерада и нереда у кући без редуше.

Премирао би од срама при помисли да убере туђе,бујну жену, туђе жито, туђе воће. Од туђег храста буре не држи, ни вина ни ракије домаћинске,од лоповлука се кућа не кући, а отето увек проклето.

Тако је чувао образ свој, а образ потомака је као завет наслеђивао од предака: "Ко не дође у бој на Косово, не имао рода ни порода"!

Да ли запамтисмо?

Издаја! Само je једна реч, а затире и стабло и плод, затире име! Издаја убија душу народну.

У крвавим мукама је рађан и грађен домаћински дух међу Србима, створен да спута зло и подстакне добро, изгради неизграђено, овековечи неовековечено.

Да ли се још бори међу нама, или смо га заједно са одбаченим свецима, згаженим иконама и заборављеним јунацима протерали у небеску Србију?

Ако је тако , молимо ти се Господе , помилуј нас грешне!!!

Mala Pijaca