Zdrava Srbija Instagram

ЕМ- технологија и у Србији


Здрава Србија, 26.11.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


ЕМ-технологија, једна од најперспективнијих праваца развоја производње у аграру XXl века, је примена Ефективних Микрорганизама. Оснивач ЕМ технологије је јапански професор, микробиолог Теруо Хига. Тај научник је, 1988 године, успео да створи супер сложен комплекс корисних бактерија, којег је назвао ЕФЕКТИВНИМ МИКРООРГАНИЗМИМА (ЕМ); одатле и потиче назив- "ЕМ-технологија". Потекла у Јапану, ЕМ-технологија је данас призната и, у многим државама света, она представља део националне политике. Број таквих држава постојано расте.


1988.г.руски научник, доктор медецинских наука, Пјотр Ајушевич Шабљин је на основу анабиотских микроорганизама, бајкалског екосистема створио руски ЕМ препарат, који је по неким показатељима чак и превазишао јапански аналог.


Тај, руски препарат је концентрат у течном стању. у којем је узгојено више од 80 сојева главних анабиотских (корисних) микроорганизама, који се у природи налазе у земљишту. Препарат не садржи генетско измењене микроорганизме. Карактеристично за ЕМ-препарат је то што он представља чврсту заједницу аеробних и анаеробних микроорганизама. И једни и други, без обзира на различите облике живота, обитавају у једној средини у режиму активне размене извора хране. и то тако да продукти метаболизма једне групе представљају храну оној другој групи, при чему долази до акумулације позитивних особина уједињених микроорганизама.





Ови микроорганизми при уношењу у земљиште активирају локалну сапрофитну микрофлору, која прерађује органски отпад у облик који је за биљке лако доступан и лако се користи. При том настају разноврсне, физиолошки активне, материје-ферменти, амонокиселине, витамини, биофунгициди и др. који директно али и индиректно утичу на раст и развој биљака, и обављају читав низ функција за заштиту биљака од болести и на санацији земљишта.


Пошто је тло већим делом "болесно", у њему преовладавају патогени "лидери". Када се у земљиште унесе, препарат, ЕМ-1 радикално утиче на биоценозу земљишта, потискујући патогену микрофлору. Резултат тога је да се основна маса микроорганизама окреће регенерацији (обнови) а да се целокупном земљишту даје продуктивна снага. Долази до "лечења" земљишта. Такво тло, у периоду од 3 до 5 година, практично, максимално обнавља своју природну плодност, без примене хемијских ђубрива и пестицида. Уз минимална физичка и радна улагања, са таквог земљишта се може убирати највећи могући принос највишег квалитета.


Bookmark and Share

Mala Pijaca