Zdrava Srbija Instagram

Како побољшати продају пољопривредних производа


Здрава Србија, 02.10.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Информација је од суштинског значаја за пољопривреднике који желе да постану у потпуности оријентисаниј и да обезбеде да њихова производња у складу са захтевима тржишта . У теорији , доступност поузданих тржишних информација може да помогне пољопривредницима да :

• смање ризике повезане са маркетингом ;
• одлуче где да прода производе ;
• провере да ли или не цене које се нуде су у складу са тржишним ценама ;
• одлучи да ли да прода или да сачува производ ;
• одлучи да ли ће да расте цена производа "ван сезоне" ;


Сви пољопривредници , где год да су у свету , суочавају се са бројним ризицима. Они су такође ризикују да тржишне цене неће бити довољно добре за њих да направе профит . Још горе него да не буде у могућности да покрију своје трошкове производње , пољопривредници који ће слати своје производе на тржишта која су далеко од својих газдинства понекад открију да су недовољно добра да покрију своје трошкове , као што су превоз и тржишне накнаде.


Информације о тржишним ценама и о количинама које се испоручују на тржишта могу да смање ризик. Наравно, добра информација не може да уклони ризик заједно, јер сезонске цене за кварљиве производе могу да брзо и значајно варирају, у зависности од тога колико је производа стиже на тржиште на одређени дан .Важно је да би пољопривредник требало да његове производе продаје на погодном месту . У неким случајевима пољопривредници имају неколико опција . Они могу да:

• продају на кванташким пијацама;
•продају на зеленим пијацама;
• снабдевају тржиште на велико, директно ;
• продају директно појединачним трговацима или великим компанијама које имају много продавница или супермаркета ;
• продају компанијама са којима имају уговор ;
• продају директно сталним купцима у градовима.


Пољопривредни произвођачи – фармери у Србији веома мало користе погодности интернета за промоцију својих производа. Један од разлога је и непознавање вештина промоције на интернету. У свету се већ годинама користе благодети јефтине промоције преко интернет сајта, блога или друштвених мрежа, где пољопривредни произвођачи или удружења промовишу своје производе у циљу побољшања продаје пољопривредних производа.


Најједноставнији и најефтинији начин за промоцију је Facebook. Веома је једноставно да се направи Fan-page страница коју може посетити велики број људи који су заинтересовани за Ваше производе.


Web sajt – За оне произвођаче који желе да имају сталну посећеност на интернету са сталном промоцијом производа. Цена израде wеб сајта се креће од 100-500 евра у зависности од количине информације које произвођач жели да пласира на wебу.


Блог- Беплатна промоција је могућа преко Блогера или других блогерских сајтова који су бесплатни, али је потребна вештина прављења web страница.


Шта добијају пољопривредни произвођачи?

-Понуду производа могу да виде купци (трговци, извозници, локални купци)
-Могућа већа цена продаје производа
-Стална обавештења за купце са промоцијама итд.
Игор Ристић дипл. Инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca