Zdrava Srbija Instagram

Башта као ваша машта


Здрава Србија, 10.05.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Драги родитељи, играјте се са вашом децом, земљом и биљкама. Зашто, питаће се многи. Испрљаћете се. Немате услова у свом малом стану. Немате времена. Немате живаца. Немате снаге. Немате енергије. Све што немате наравно да су изговори, у којима се крију и разлози да се покренете, пробате, покушате. Уместо пластичних, металних, плишаних, дрвених и свих осталих играчака, играјте се са земљом, травом, маслачком. Сетите се како сте као мали кували ручак, додавали зачине и сервирали ручак од свих тих чудесних природних састојака.

Колико год да имате простора, чак и ако је то једна мала тераса, направите у већој саксији вашу малу башитицу зачинског биља.

Уколико немате терасицу, можда негде око ваше зграде постоји површина на којој можете засадити цвеће.Ако сте срећници, па имате вашу башту и двориште, сада је сезона садње многих култура, што вероватно знате и чините. У сваку од горе наведених могућности укључите и ваше дете, ако их је више, онда сте вишеструко благословени. Довољно је да само гледају шта радите, а свакако им треба дозволити и да учествују у копању земље, садњи, покривању земље, заливању, сходно узрасту. Слободно се испрљајте земљом, причајте о мравима, бубамарама, глистама, лептирима, пчелама.


Упознајте природу директно, уместо из књига, кроз тв програм, интернет и компјутерске игрице. И наравно десиће се чудо. Уверићете се да увек постоје могућности за баштованство, да имате довољно времена, да вам је тај посао умирио живце, дао снагу и енергију. Оно што је још важније ваша деца су добила истините лекције из познавања природе. А заједно сте учинили добро за земљу, вас и вашу децу. Из тих многоструких добара, никнуће наравно ваша "добра". У сласт их појели!


Наташа Вукићевић

Текст преузет са
http://www.menda.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca