Zdrava Srbija Instagram

Флоу Хајв ( Flov Hive ) кошнице


Пчеларство, 31.03.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Кошнице са славином из којих се цеди сирови, потпуно чисти мед ! Генијални изум оца и сина, Стјуарта и Кедра Андерсона из Аустралије на којем су радили протеклих десетак година. Сво то време водили су се идејом како створити кошницу из које ће се вадити мед, а да се она не отвара и не ометате пчеле .

Док се класичне кошнице морају отворити, а пчеле димити како би се смириле, мед потом струже и врца са оквира а потом се очишћени оквири враћају у кошницу која се затвара, на Флоу Хајв се само одврне славина из које потече чисти мед.

Флоу Хајв , како су назвали своју кошницу, задовољава и пчелара и пчеле. Док пчеларима омогућава извлачење меда, надгледање заједнице и узимање меда по оквирима, пчеле више нису под стресом што губе продукт свог напорног рада.


Овом аустралијском двојцу идеја је недавно синула. Закључили су како је најбоље решење у редизајну саћа које би требале бити покретно како би се мед лакше могао извадити. Додали су потом мале пластичне вентиле на које се могу лако додати чисте пластичне цеви уз помоћ којих мед истиче из кошнице. Пчеле за то време остају у кошници и обављају своје свакодневне послове.












"Када се саће напуни, окрене се посебно спремљен кључ који покреће механизам са којим се саће одваја дозвољавајући да се мед уз помоћ гравитације слива на дно оквира, где је постављен посебно припремљен вентил на који се додаје стерилна цев испод које се стави чиста теглица, а потом чекате да се у њу слије сирови, потпуно чисти мед ", тако, између осталога, описује свој пројекат аустралијски двојац.



Само уз један покрет кључа, саће се након извлачења меда враћа на своје место, а пчеле поново могу пунити кошнице са медом.




Кошница би требала заживети када Андерсонови скупе довољно новца за масовну производњу како би цена била прихватљива, а у производњи се користили врхунски материјали, како би кошница могла потрајати годинама без икаквих поправки или измена.



Фото: https://www.honeyflow.com/

Ивана Баришић




Текст преузет са https://www.agroklub.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca