Zdrava Srbija Instagram

Перга - чудо природе


Пчеларство, 07.06.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Полен, односно поленов прах, пчеле сакупљају са цветова, уносе га на својим ножицама у кошнице и складиште у ћелијама саћа. Пчеле никада до врха не попуне ћелије саћа поленом, већ нешто мање од 2/3 што је приближно око 57% њене запремине (140-180mg). Овако одложен сирови полен, пажљиво мешају и сабијају, додајући му излучевину својих жлезда. Под дејством излучевина, фермената меда и целог низа микроорганизама, долази до млечно-киселе ферментације, која траје 15 дана. У току процеса пуцају целулозне опне поленских зрнаца. За време превирања нагомилава се значајна количина млечне киселине (до 3,2%), која са једињењима антибиотичких својстава обезбеђује конзервацију. Овај производ добијен у сложеном ферментационом процесу са веома стабилним хемијским саставом, у ћелијама саћа микробиолошки је стерилан. Добро је избалансирана пчелиња храна коју су себи саме пчеле припремиле и конзервирале и назива се: ферментисани цветни прах или полен, перга, пчелињи хлеб или пчелиња рђа.

Перга садржи све што је организму потребно да живи. У њој су све незаменљиве амино-киселине неопходне за организам кичмењака. Богата је шећером, високо вредним протеинима, ензимима, пигментима, витаминима B групе, витамином К, минералима, посебно калијумом и повећаним садржајем угљених хидрата. Због високог садржаја беланчевина, витамина и микроелемената перга је нашла примену у индустрији хране, а има велику перспективу у козметици и медицини. Перга као терапеутско средство даје резултате већ после неколико дана. Делује благотворно на организам човека. Омогућава успешно држање разних врста дијета за мршављење без опасности од штетних дефицита у организму уз истовремено побољшање здравственог стања организма. Перга је интересантна као производ јер садржи рутин и слободне амино-киселине које су основне компоненте телесних албумина и имају велики значај за деобу и формирање ћелија.




Употреба перге је веома значајна код свих врста процеса раста као додатна храна, како у исхрани деце у развоју, тако и за одрасле особе које се лече од тешких оштећења организма. Витамин P-рутин који се налази у перги, у изузетно високој концентрацији од 13mg на 100 грама перге, не налази се ни у једном другом природном производу. Његова способност је да јача зидове крвних судова и регулише њихову пропустљивост као и да зидове капилара чине чвршћим где се препоручује у случајевима излива крви у мозак, срчаног инфаркта, крварења у мрежњачи ока, али и код проблема у дигестивном тракту (чир, тумор, цироза…) као и случајевима хипертоничних тегоба и оштећења коже изазваних зрачењем, нарочито радиоактивним супстанцама „x-зрацима“. Перга најдиректније доприноси побољшању, обнови и развоју, нове и здраве цревне флоре изазване уношењем у организам хране која се тешко вари или уношењем антибиотика у организам.







Битна, главна и генерална индикација перге је код особа које имају једну или више генерализованих болести или поремећаја. Њено коришћење јача имунолошки систем организма и доприноси смањењу умора. Користи се у лечењу колитиса, хроничних затвора, хепатита, хроничних запаљења простате и импотенције, код болести које су везане за јетру и њену функцију. Активира мишићне лигаменте очију (тврди традиционална кинеска медицина). Перга садржи антианемични фактор и има јако антисептичко дејство против великог броја патогених бактерија. Помаже код поремећаја меморије, нарочито старијих особа. Примењује се приликом сметњи у раду срца, гастритиса, поремећаја у раду жлезда са унутрашњим лучењима, чира на дванестопалачном цреву, смањеног либида, мушке стерилности, приликом разних алергија, грипа, алкохолизма…

Перга поправља опште психофизичко стање организма, нарочито код особа где су повећани физички напори (спортисти). Користи се у склопу терапије у лечењу оболелих крвних судова, ради спречавања артериосклерозе, упале мождане коре, код нервних и психичких обољења, када је нарушен рад ендокриног система и за спречавање крварења. Да би се скратило време коме, перга се ставља под језик пацијента 4-5 пута дневно по 1 грам.

Перга се може конзумирати орално, као неки слаткиш у изворном стању, без жвакања и у облику мешавине са кристалисаним медом. Мешавини кристалисаног меда и перге може се додати матични млеч и прополис. У свакој од поменутих комбинација, препоручује се попити воду или неку другу течност тек после једног сата како не би дошло до њиховог разблаживања. Доза перге је за одрасле 2 грама дневно, а за децу 0,5 грама. Чисту пергу или помешану са кристалисаним медом, не треба гутати већ пустити да се лагано топи у устима и клизи у желудац. Исто правило задржавања у устима важи ако су кристалисаном меду и перги додати прополис и матични млеч.



Зоран Николић дипл.инж.


Bookmark and Share

Mala Pijaca