Zdrava Srbija Instagram

Пламењача


Повртарство, 15.07.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Пламењача је болест биљака која је последњих дана доста актуелна јер има доста кише која у комбинацији с топлим сунчаним данима потстиче ширење ове болести. Шта је пламењача, како настаје и како се борити против ње на еколошки начин, објаснићемо у наставку.


Пламењачу узрокује гљивица из родова Peronospora и Phytophtora. Највећа опасност од ширења болести јесте током честих киша лети. Напада све зелене делове биљке, а највише лист. Почетна појава болести видљива је на наличју листова као сиве "красте", у даљој фази се на биљкама манифестује као смеђа трулеж: уништава листове који изгледају спаљено по рубовима и имају жуте и смеђе мрље по површини, касније почињу тамнити и пропадати плодови.
















Највише погађа биљке из породице помоћница као што су парадајз и кромпир, а напада и винову лозу, лук, салату, спанаћ и купусњаче..


Споре гљивице која узрокује ову болест које се налазе на отпалом лишћу проклијају у тзв. макроспорангије кад за то наступе повољни услови (током јесени, зиме). Тада ветром и кишом зооспоре доспеју на листове других биљака. Болест се поновно појављује у пролеће када лист досегне величину 2 до 3 cm промера и када има довољно влаге (након кише од бар 10 mm или након јаке росе) и топлoте (када је у 2 до 3 дана средња дневна температура виша од 12°C па све до 27°C).



Овако изгледа кромпир у врту када се болест рашири након само 2 дана:






















Истраживачи са Cornell University су дошли до сазнања да хумус глиста, осим што је изврсно ђубриво, такође помаже у сузбијању болести које праве велике проблеме у пластеницима. Верују да су у сурадњи с компостарама из New Yorka пронашли природни начин како узгојити здравије биљке без штетних утицаја на околину.

Алисон Џек која ради докторат у заводу за “Plant Pathology and Plant-Microbe Biology” доказала је да корисни микроби из хумуса могу колонизовати површину семена и штитити га од инфекција испуштајући супстанце које ометају хемијску сигнализацију између домаћина (семена) и патогена.



Ако биљка има доста хранива у тлу биће отпорна и теже ће се заразити!

- бирање сорти које су отпорне на пламењачу, здрав семенски материјал, прозрачност између биљака (не прегуста садња).
- обезбедите биљкама довољно хранива и воде
- прскајте превентивно чајем од хумуса калифорнијских глиста, преслице, лука, белог лука и влашца
- такође прскајте и заливајте препаратом од коприве
- помаже и прскање млеком у размери 1:10.


Чим запазите болест, одмах уклоните и спалите заражене делове како би спречили ширење болести!





Текст преузет са http://humusal.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca