Zdrava Srbija Instagram

ОРГАНИКА


Ратарство, 05.01.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Сасвим је непотребно одвозити са њиве хиљаде тона органике. Треба је тамо и прострети, како су радили први земљорадници на Земљи, поштујући Законе Природе. Они су са њива односили класје, плодове, поврће. А све остало су ту затрпавали у земљу. Код нас је прописано: сламу у стогове, стрњику – спалити, лишће од поврћа - на међу, лишће – на сметлиште и т.д. И све под изговором лепо за око, ратом против корова и штеточина, а у суштини, са јединим циљем, удаљити што даље земљораднике од добијања повећаних приноса.


И за производњу органских ђубрива није потрбно 2-3 године. Факат дељења бактерија просечно сваких двадесет минута је познат одавно. Потребно је користити се тиме и чинити све што је могуће за размножавање корисних бактерија у земљи, а не убијати их хемијом и дубоким орањем, како сада предлажу активни агротехничари.


И последња примедба за боље разумевање. Код неких читалаца може се створити погрешна слика, да ми у потпуности негирамо минерална ђубрива. То није тако. Ми, као присталице органске производње, одувек смо знали, да су минерали и микроелементи биљкама потребни. Исто, као и човеку. Али ми, седајући да једемо, не добијамо уместо супе растворе плаве галице са парчићима калијума, бљештавог сумпора, и зеленилом отровног хрома и бакарне галице. Због чега се биљкама трпа све то под на око лепим изговором „нахранити“ и повећати приносе?



Минерали и микроелементи биљкама су потребни. Али, као прво, много њих биљке добијају из земље, ваздуха и воде. Као друго, најглавнији њихов снабдевач у избалансираном виду су бактерије, њихова изумрла тела, њихов преГНОЈ (хумус). А, у случају, да прво и друго нису у стању да обезбеде биљкама све неопходно за њихов нормалан и оптималан развој, онда минерале и микроелементе морамо унети у земљу. Ми ћемо све то чинити не само дирекно, већ и заобилазно. Т.ј., искористити бактерије. Нека узму себи колико год могу, а после свог кратког живота предаће све биљкама у усвојивом (сварљивом) виду. Тада се неће таложити у зрну, поврћу и воћу, нитрати и остала хемијска гадост.



Јован Дробњак


Bookmark and Share

Mala Pijaca