Zdrava Srbija Instagram

Раулoа - природно решење за сузбијање корова


Ратарство, 12.04.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Раулoа је изврсно решење за све оне који практикују добру пољопривредну праксу очувања структуре тла и спречавања испирања нутријената. Сужени плодоред, све више прохода, све тежа механизација и готово минимална употреба стајског ђубрива, као и интензивна употреба пестицида, уз још увек присутно паљење жетвених остатака, резултирају све лошијом структуром тла. Сидерат рауола изврсно је решење за практиковање добре пољопривредне праксе очувања природне структуре тла и спречавања испирања нутријената.


Искуства оних који су икада сејали раулoу у пострној сетви показују да утиче на повећање приноса зелене масе , висине усева , као и количине нутријената у земљишту. Разградњом заоране масе настаје задивљујућа структура тла, а коров се појављује само у траговима. Пољопривредник који једном засеје раулoу, тешко ће се одупрети пракси да је и наредних година посеје као пострни усев. Иако, семе је теже, али не немогуће набавити, будући да се његовом производњом још увек нико легално не бави.



На који начин раулoа делује на тло?

Раулoа својим вретенастим кореном , који продире у тло 30-40 cm дубине, другим културама извлачи неприступачне нутријенте и уграђује их у своју биомасу. На тај начин их као усев хватач чува од испирања у дубље слојеве и подземне воде. Њезином разградњом хранљивих материја поново постају доступне пролећним културама.


На месту разграђене масе у тлу остају бројни резервоари за воду и ваздух, а где има воде и ваздуха ту је и живот за микрофлору и фауну тла. Тло постаје растресито и лакше за обраду. Раулoа делује на педохигијену, гушећи корове . Познат је и њен утицај на нематоде и офиоболус.



Дaли је агротехника раулoе захтевна?

Раулoа је скромна биљка и не тражи посебну негу. У ницању и раној фази једино јој бувач може начинити штету. На добро припремљено тло сеје се 15-20 kg семена/ха . Посеје ли се ређе, биће робуснија. Након сетве на дубину од 1-2 cm, тло је пожељно поваљати. Као и све биљке, раулoа ће повећаном масом реаговати на ђубрење азотом. Заоравање следи пре мразева или непосредно после, кад је маса најбујнија. Треба избегавати осемењавање и дозревање семена, јер би у том случају рауола могла бити културни коров.


Може ли се раулoа употребити за исхрану стоке?

Након краћег привикавања, говеда ће радо конзумирати зелену масу рауоле, иако, коришћење рауоле за крмиво се не препоручује у интензивној говедарској производњи. Разлог томе је што се у млеку осећа мирис крсташица.



Текст преузет са https://www.agroklub.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca