Zdrava Srbija Instagram

"Waxy" - воштани кукуруз


Ратарство, 30.10.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Воштани или "Waxy" кукуруз потиче из Кине , а откривен је још давне 1909. године. Од обичног кукуруза се разликује у саставу високомолекуларних угљених хидрата скроба па се тако Waxy кукуруз састоји од 99% амилопектина , док обичан кукуруз у свом саставу има амилозу (25%) и амилопектин (75%) који су истог хемијског састава, али различите грађе. Амилопектин је, за разлику од равноланчане амилозе, разгранати полимер. Хемијска и физичка својства овог кукуруза потичу од такозване воштане мутације, тј. рецесивног ВКС гена на деветом хромозому.

До другог светског рата, главни извор скроба у САД-у била је тапиока, али када су се трговински односи међу земљама пооштрили, Американци су били присиљени окренути се узгоју воштаног кукуруза, а притом су открили и многе његове предности. Из САД -а, воштани кукуруз се проширио по свету.

Када је откривено да воштани кукуруз, захваљујући амилопектину, има већу хранљиву вредност од обичног, интерес за њим изненада је порастао. У Кини га данас узгајају у различитим варијететима, зависно о потребама индустрије, посебно оне здраве хране због његових изузетних својстава. Органски садржај селена у неким је варијететима и до 10 пута је већи него у обичном кукурузу, а има и антиканцерогени ефекат.

Амилопектин или воштани скроб се данас користи углавном у прехрамбеној , али и текстилној и индустрији папира и лепка као згушњивач и стабилизатор. Картонске кутије и лепак на ковертама често садрже лепак произведено од овог кукуруза.

Скроб добијен од еко Waxy кукуруза се искључиво користи у производњи еко хране , и то на првом месту хране за бебе, док се обична верзија користи као сточна храна због ефикасности храњења и повећане млечности .





Воштани кукуруз је уопштено лакши од обичног, а наливање зрна је релативно кратко. Период бербе следи обично 22-28 дана након опрашивања. Надаље, ваља истаћи и рационално коришћење његове стабљике чиме се побољшава његова економска ефикасност.

Принос Waxy кукуруза је за око 3,5% мањи од приноса обичног кукуруза. Да би се произвео Waxy кукуруз са најмање 96% чистоће , потребно га је посејати на удаљености барем 200 m од обичног кукуруза како не би дошло до укрштања приликом оплодње. Како је ген који одређује његово најважније својство (садржај амилопектина) рецесиван , приликом укрштања ће се развити обични кукуруз. Такође је битно раздвојити их и код складиштења .

Узгој оваквог кукуруза је за америчке фармере добра одлука. На тржишту га нема пуно, а откупна цена је нешто већа од оне обичног кукуруза. Тржишта не недостаје. Приход од приноса од пола хектара Waxy кукуруза у поређењу са истом количином обичног кукуруза, већи је и за 100 $. Обично се узгаја конвенционално, не-ГМО семе Waxy кукуруза, а нижа цена семена помаже фармерима при исплативости производње.

Па зашто стога сви не узгајају 100% Waxy кукуруз? Јер је количина Waxy кукуруза потребног на тржишту ограничена и обично уговорена с откупљивачем, зависно о потребама индустрије. Управо зато се мање површине договарају код различитих произвођача јер би једна велика површина под овим кукурузом била подложна ризицима од болести, зараза и на крају, пропасти. У САД-у се новим хибридима Waxy кукуруза постижу приноси који су високи приближно као и код обичног кукуруза.


Ивана Нађ




Текст преузет са https://www.agroklub.ba/


Bookmark and Share

Mala Pijaca