Климатски услови у овчарнику


Сточарство, 10.01.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Правилан смештај оваца је један од врло важних услова за постизање оптималног нивоа производње. Овчарник мора да испуњава основне услове за живот оваца и за остваривање њихове пуне производње.


Овцама нису потребни посебни услови у погледу топлоте, јер нису толико осетљиве, нарочито не у погледу ниских температура. Објекат за овце мора да буде изграђен тако да у њему не влада превише ниска температура, а ни превише висока. Током зиме температура у овчарнику не сме да је испод 6°C, а лети изнад 25°C. За време зиме температура у овчарнику би требало да је између 12 и 15°C. У просторији која је предвиђена за јагњење оваца зими, температура не сме бити нижа од 12°C. Најповољније је ако се температура одржава на око 18°C. Неколико недеља по јагњењу температура може да буде и до 10-12°C.


Да би се у овчарнику обезбедила оптимална влажност ваздуха треба да се обезбеди довољно простора у стаји, добра топлотна изолација, као и одговарајуће проветравање. Засићење ваздуха у овчарнику воденом паром настаје дисањем оваца, лучењем мокраће и влажењем простирке која испарава, па се водена пара која се нахвата на хладним зидовима и плафону згушњава и претвара у капљице, које поново падају и квасе простирку. Без обзира на годишње доба влажност ваздуха у овчарнику не треба да буде већа од 75%.


Веома значајан фактор је осветљење како природно, тако и вештачко. Сунчева светлост је нарочито важна због њене улоге у стварању витамина D у кожи оваца, због бактерицидних својстава, утицаја на процес метаболизма, као и на психичко стање животиња. Овчарник се природно осветљава помоћу прозора. Приликом постављања прозора треба обратити пажњу на однос површине прозора према површини пода у објекту ( 1: 20, тј. површина свих прозора у објекту треба да је двадесети део подног простора). У зимском периоду за осветљење овчарника неопходно је и вештачко осветљење - сијалице које се обично постављају на кровној конструкцији.Овце у овчарницима троше дисањем велике количине кисеоника, а одају знатне количине угљен диоксида и водене паре. Распадањем мокраће и балеге ствара се амонијак, сумпорводоник и други гасови. На тај начин ваздух се загађује што може врло неповољно деловати на здравље оваца и на њихову производњу. Због тога је потребно да се стално одводи ваздух загађен гасовима, прашином и микроорганизмима, као и сувишна пара, а истовремено доводи свеж и чист ваздух.


У овчарницима мањег капацитета измена ваздуха може се решавати изградњом одводних и доводних канала за проветравање који функционишу на основу разлике у температури између унутрашњег и спољашњег ваздуха. Канали за проветравање граде се у виду димњака, којима се димензије крећу од 40 x 40 до 70 x 70 cm. Канали на врху имају поклопац који спречава улазак кише и снега. У већим овчарницима, проветравање се успешно решава помоћу електричних вентилатора који раде на принципу исисавања загрејаног ваздуха или убацивањем свежег ваздуха у објекат. Максимална брзина овако убаченог ваздуха не сме бити већа од 0,5m/s.Косовка Јакшић дипл.инг пољ.


Bookmark and Share