Без доброг подрума нема ни доброг вина


Виноградарство, 03.09.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Виноградари припрему подрума морају обавити на време. Када отпочне берба и прерада грожђа подруми морају бити спреми да дочекају нову сезону. Искусни виноградари и винари припреме за бербу почињу на време, обично средином или крајем , августа месеца зависно од виноградарских подручја и времена саревања грожђа, како би се избегли застоји у току бербе и процеса прераде грожђа.Припреме обухватају:

- преглед и исправност опреме у подруму као што су муљаче, пресе, цеднице;
- затим припреме винских судова (бачве, цистерне, каце);
- набавку потребне додатне опреме и материјала и то широмера, затим набавка квасаца, бистрила, средства за сумпорисање.

Ако винобран није купљен ове године већ постоје прошлогодишње залихе и ако је притом неадекватно чуван треба бити јако обазрив. Ово средство временом губи заштитна и антисептичка својства , па последице могу бити катастрофалне зато је ради сваке сигурности најбоље набавити нове количине винобрана.


Припреме подрума

Подрум је огледало сваког винара. Током целе године мора бити чист, а посебно пред бербу мора се детаљно очистити, јер мошт и вино брзо упијају све непожељне мирисе. Због тога се у подруму не сме држати кромпир, купус, нафта, сирће, а поготово не средства за заштиту биља. Под у подруму обавезно мора бити бетонски или по могућству поплочан како би се лакше одржавала хигијена. Канализација у подруму је од пресудног значаја како би се у току прања одводила нечистоћа из подрума.. Пожељно је да су зидови подрума обложени керамичким плочицама, или бар да су добро очишћени и окречени. За заштиту зидова подрума од плесни користе разна средства као што је креч, сумпор диоксид и др..


Пре бербе обавезно подрум окречити и сумпорисати паљењем сумпорног праха. Под се опере водом у којој је растворена сода. На овај начин уништава се непожељна микрофлора . Подрум треба добро средити јер без доброг подрума нема ни доброг вина.


Зорица Петканић дипл.инг.


Bookmark and Share