Zdrava Srbija Instagram

Санђовезе крв Јупитера


Виноградарство, 11.02.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Санђовезе () заузима прво место у производњи италијанских вина, учествујући са 10% у укупној производњи. Данас постоји 14 клонова ове сорте, од којих је један од најцењенијих, а тренутно постоји иницијатива да се ови клонови класификују и сврстају у две фамилије - једна је , у коју је сврстан и , а друга је .

, је основна сорта регија и , а сада се све више сади и у осталим деловима Тоскане. У односу на , има веће и растреситије гроздове и дебљу покожицу, сазрева нешто пре пиццола, односно крајем септембра или почетком октобра. С друге стране, пиццоло има мање бобице, понекад га зову форте (јак, снажан) и заступљен је у области .Санђовезе се користи у производњи вина различитог квалитета, од оног најнижег по италијанској класификацији : , до најквалитетнијих класа супериоре. Тако велики број клонова, различити начини гајења грожђа и различити микроклимати условљавају постојање многобројних типова вина произведених од ове сорте. Осим сортних вина, санђовезе се у тосканским купажама неретко оплемењује другим сортама, а у те сврхе употребљавају се и . На овај начин вина постају робуснија, концентрована и комплекснија.

У последнје време влада велико интересованје за гајење сорте санђовезе и у земљама Новог света. Произвођачи из тих регија, настојећи да буду иновативни и другачији, много експериментишу са овом сортом, што је довело до тога да данас имамо озбиљне плантаже санђовезеа, пре свега у Калифорнији и Аустралији; такође, и веома интересантна вина. Ко зна, можда санђовезе постане нова сорта-космополита.

Порекло


Санђовезе по свему судећи потиче из Тоскане, где се поминје још у веку, а назив потиче од латинског , што значи крв Јова, односно крв бога Јупитера. Данас је сорта распрострањена и по другим регионима централне Италије.Тип вина

Разноврсност стилова вина произведених од санђовезеа чини ову сорту невероватно узбудљивом. Вина могу бити једноставна, лагана и свежа, када је винификација једноставна, али и веома богата и комплексна када долазе са најбољих терена од најбољих произвођача. У супертосканским купажама израженији је интернационални стил вина, за разлику од сортних сандовезеа. Такође, ова сорта користи се и у производњи сувих розе вина.

Боја

Санђовезе има релативно танку покожицу и не мора да буде јако обојен, па код ове сорте не треба увек очекивати интензивну и тамну рубин црвену боју. Међутим, вина попут брунелла су велика, снажна и веома добро обојена тамном гранитном бојом, која током сазревања често добија и тон луковине, који се примећује на рубу чаше.

Опис

Сортна вина су воћна, са умереним до високим киселинама, средње пуног до пуног тела. Међутим, наићи ћете и на робуснија и екстрактивнија вина, некада и са дозом горчине. У зависности од геоклиматских услова у којима је сазревало грожђе, ароматски комплекс вина могу чинити карактеристичне ноте вишње, јагоде, боровнице, шљиве, флорални тонови љубичице, па и земљани тонови.

Сазревање вина

За одлежавање санђовезеа у Тоскани користе бурад и бачве од славонског и француског храста различитих димензија, а одлежавањем вина добијају на комплексности арома, мекоћи танина, пуноћи и балансу. У сазрелим винима, поред сортних присутне су и ароме ваниле, цимета, каранфилића, кафе, слаткасте ароме храста, дима.

У супертосканским купажама проценти других сорти су знатно већи, па су таква вина јаче структуре и боље подносе храстовину, што омогућава дуже одлежавање. Најцењенија вина Тоскане могу да буду на врхунцу своје зрелости после десет година одлежавања у флаши, а неки примерци чак и после неколико деценија.Слаганје са храном

Санђовезе испољава најбоље карактеристике тек у комбинацији са храном, док сам понекад може да створи утисак вина које је у благом дисбалансу. Италијани га често спајају са пастама пицама на бази парадајза, што и не мора да буд најбоље слагање укуса, због изражених киселина парадајза и вина. Лакше варијанте санђовезеа добро се слажу са грилованом рибом јаче структуре месом перади или телетином, припремљеним са мало маслиновог уља, белим луком и мало медитеранских зачина. Пунији санђовезе добро се слаже уз бифтек, паприкаш, ћуфте, затим уз месо дивље свиње, зачињена јела и уз тврђе, старије сиреве попут пармезана.


Младен Драгојловић


Bookmark and Share

Mala Pijaca