Црне сорте за висококвалитетна црвена вина


Виноградарство, 17.09.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Пино ноар (Pinot noir)

Ова чувена сорта је заштитни знак француске регије Бургундије. Нека од најбољих вина која се производе од ове сорте долазе из области Cote D’Or и веома су скупа. Ова сорта има веома дугу историју, и гајила се још у 14. веку у Бургундији. Пино ноар није лак за узгајање, веома је осетљив, јер много фактора битно утиче на његов развој, а нарочито су опасни пролећни мразеви, летње кише и врућине, као и хладне јесени. Када је младо, вино пино ноар има воћне ароме, нарочито трешње, шљиве, малине и јагоде. Старењем се мења и добија комплексност, па се код оних која су дуже одлежавала често могу осетити ароме чоколаде, смокве, тартуфа, љубичице, необичан мирис дивљачи и дима. Ова сорта је веома популарна и гаји се широм света, а нарочито је значајна у производњи шампањца. Пино ноар је веома елегантно и питко вино.
Сира (Syrah)

Ово је висококвалитетно грожђе, које је репутацију стекло у француском региону Rhone. Позната је по томе да је дошла из Азије, са Средњег истока, и убрзо је освојила свет. Има висок квалитет, а са великим ентузијазмом гаји се у Аустралији, где показује и велики напредак. Сира је сорта која је релативно лака за узгој, нарочито у топлијим климатским условима, и има велике приносе. Вина од ове сорте идеална су за старење и сазревање у бурету. Када је младо, ово вино има тамну дубоку боју, изражене танине, помало љуткаст и бибераст укус. Пуно је у свом телу, дуговечно и лагано сазрева. Старењем добија на комплексности, а појављују се и нове, слаткасте ароме купине, црне рибизле и шљиве, са димним наговештајем. Ова сорта је данас изузетно популарна у Новом свету. Ово је, такоде, веома популарна сорта и претежно расте у Шпанији, а највише у њеном северном делу у области La Rioha. Погодује јој да расте и у нешто хладнијим регионима, и производи вино са дубоком, тамном бојом. Карактеристике су му сличне као код пино ноара из Бургундије.
Темпранило (Tempranillo)

Његов мали ниво алкохола и мала киселост погодују му да се меша са другим сортама, а нарочито са гарнацом и грацијаном. У овом вину лепо је изражена арома јагоде, мало је љуткасто, и осећа се нота свежег дувана. Има мањи ниво танина и веома је захвална за старење и сазревање у дрвеним бурадима. Темпранило је у Шпанију дошао захваљујући мисионарима из Бургундије, а добио је име од шпанске речи темприно, што значи рано, и сликовито говори о његовом раном сазревању. И као младо, ово вино је веома питко са умереном тежином у свом телу. Може да буде добро избалансиран финим воћним аромама са благом свежином у киселости, али у зависности од тога у ком региону, на каквом земљишту и у којим климатским условима расте. У последње време веома је популаран и у Аргентини, Чилеу и Калифорнији.
Каберне совињон (Cabernet sauvignon)

Каберне совињон је једна од најзначајнијих сорти у свету и многи га зову „краљем црног грожђа“. Ово је доминантна сорта у једном од најбољих винских региона света, у Бордоу. Такође, веома је популаран у скоро свим винским регионима широм света. Ова сорта производи одлично вино, које је пуно танина, има велики потенцијал старења, просечно од 5 до 10 година, када и достиже врхунски укус. Обично се меша са другим сортама да би повећало своју комплексност. Каберне совињон је тамније грожђе са дебелом кором, даје просечан принос и захтева мало лаганију, топлу климу. Његове препознатљиве карактеристике су ароме тамне трешње, кедровине, дувана и црне рибизле, а ако расте у хладнијим условима може добити и ноте зеленог бибера и маслине. Већина произвођача га оставља да одлежи у храстовом бурету, како би достигао своју комплексност. У разним климатским условима и на различитом земљишту на којем расте, даје и различите карактеристике, али ипак успева да задржи део својих основних карактеристика. Његова арома црне рибизле бриљантно се слаже са ванилом и љуткастим укусом који добија од храстовог бурета, а нарочито од барик бурета запремине 225 литара, док амерички храст каберне совињону даје изражену ноту ваниле. Како не би дошло до презревања, многи произвођачи га остављају да стари комбиновано у новим и старим бурадима.
Мерло (Merlot)

Мерло је близак рођак каберне совињона, а најбоље резултате даје у француским областима Sent Emilion и Pomerol. Садржи мање танина и производи вино које сазрева много брже, и које је мекше у свом саставу и гради. Може да расте у хладнијој клими, али је прилично осетљив на гљивице и друге болести. Мерло воли топлију климу, али велике врућине могу да доведу до пребрзог сазревања, што може да угуши његову дивну ноту шљиве. Мерло захтева хладније и влажније земљиште, нарочито у летњим данима, јер суво земљиште не даје грожђу да испољи карактеристике које су битне за његов буке. Мерло који расте на кречњачком земљишту даје веома елегантна вина парфимисаног стила. Ова вина су мека, воћна и глатка у својој гради, а у букеу садрже компоненте зрелог бобичастог воћа. Добро су заокружена, тамне и пуне боје, имају изражене ароме црне рибизле, трешње и метвице, а могу бити и мало љуткаста. Поједини мерлои могу имати дуг период старења, а већина њих спремна је за конзумирање након четири до осам година одлежавања.В. Трандафиловић, дипл.инг.


Bookmark and Share