УЗГОЈ ОРАХА


Воћарство, 27.09.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Родност и висина приноса ораха зависи од више чинилаца, међу којима посебну важност имају време цветања и оплодње.
Време цветања

Цветање ораха се одвија од почетка треће декаде априла па до краја прве декаде маја, што зависи од особине сорте, тј. типа ораха, надморске висине и температурних услова при крају зиме, на почетку пролећа и у времену које претходи цветању.


Опрашивање и оплодња ораха

Опрашивање ораха се врши искључиво ветром. Ресе су специјлане грађе, тако да их ветар лако покреће и из њих истреса полен који је подешен да га ветар лако носи. Ради боље родности и добијања високих приноса сигурније је гајити по неколико сорти или типова ораха.


Зрење ораха

Плодови ораха, обично, сазревају у току септембра. У неких сорти и типова плодови сазревају и раније (крајем августа) или касније (почетком октобра), што зависи од биолошке особености сорте.


Век ораха

Одређена старост стабала ораха до којих могу да рађају није установљена ( постоје примери и да орах старости преко 300 година рађа нормално ).


Принос ораха

Орах размножен из семена, почиње да рађа после осме или чак дванаесте године, мада има примера и да могу прородити у петој години. Окалемљен орах рађа много раније, у другој или трећој години. Принос ораха се креће од 40-50 и од 60-70 kg по стаблу, односно 4.000 - 7000 kg по хектару.СОРТЕ ОРАХА


Орах је воћна врста са релативно малим бројем сорти, свега стотинак. Као најбоље показале су се следеће сорте, сврстане у две групе:1) за виноградарску зону и


2) за не виноградарску - континенталну зону.
Сорте за виноградарску зону:

Шејн - Бугарска је сорта. Одликује се прилично кратком вегетацијом. Плод је средње крупан, просечно 11 g, овалног облика, танке љуске, пуна и квалитетна језгра. Рандман језгра износи 54,25 %. Дрво је средње бујно и отпорно на зимске темпреатуре и биљне болести. Ако се обезбеде опрашивачи, рађа обилније.


Шампион - Српска сорта, селекционисана од стране "Пољопривредног факултета" у Новом Саду. Има кратку вегетацију. Плод је средње крупан до крупан, просецно 13 g, са рандманом језгра до 58%. Стабло је средње бујно и врло родно. Ова сорта захтева опрашиваче.


Расна - Српска сорта, селекционисана од стране "Пољопривредног факултета" у Новом Саду. Има кратку вегетацију. Плод је средње крупан до крупан, просечно 12-13 g, са рандманом језгра до 55%. Стабло је средње бујно и врло родно.


Тиса - Српска сорта, селекционисана од стране "Пољопривредног факултета" у Новом Саду. Плод је крупан, просечно 15 g, са рандманом језгра до 52%. Стабло је средње бујно и врло родно. Округлог је облика.
Сорте за невиноградарску - континенталну зону:


Газенхајмски 139 - Немачка сорта, са релативно кратком вегетацијом. Плод је крупан, просечно 14 g, са рандманом језгра до 50%. Стабло је средње бујно и врло родно. Облик је издужено - овални, са танком и глатком љуском, светле боје. Каснија вегетација.


Газенхајмски 251 - Немачка сорта, касније вегетације. Касније цвета, избегава пролећне мразеве. Плод је крупан, просечно 15 g, са рандманом језгра до 50%.

ПОДИЗАЊЕ ЗАСАДА ОРАХА


У погледу климатских услова, орах не поставља неке посебне захтеве. Најуредније рађа на топлијим - виноградарским рејонима. Критична ниска температура за орах је од - 29° до -30°. Позни пролећни мразеви оштећују младаре, ресе и плоднике ораха. Стога, сорте и типови ораха који касније крећу, листају и цветају мање су изложени овим оштећењима. За успевање ораха траже се осветљена, сунчана места. Према воденим талозима орах је веома скроман, па се може гајити у сушнијим рејонима.


Земљиште

Није пробирач земљишта, али ипак боље рађа на дубоком, растреситом земљишту, мада може поднети и песковита и каменита земљишта, под условом да су довољно дубока и пропустљива.


Припрема земљиста

Орах остаје на једном месту од 50-100, па и више година, у зависности од природних услова за његово успевање. Припрема се састоји у чишћењу терена, затим ђубрењу земљишта и на крају риголовању и копању јама.


Ђубрење

Орах је воћка која захтева доста фосфора и калијума, јер му ова два састојка појачавају отпорност према мразу. Ако се риголује цела површина земљишта, прво, по 1 хектару треба просути 1.000-1.800 kg комплексног PК ђубрива чији је однос 0:15:30, ради повећања плодности земљиста.


Риголовање земљиста

По растурању ђубрива, обавља се риголовање земљишта на 50-70 cm, у зависности од његове дубине и растреситости. Тежа, збијенија и плића земљишта, се риголују дубље, а растреситија и дубља риголују плиће.


Копање јама

Уколико се не сади у групама, већ појединачно, онда се уместо риголовања, практикује копање јама. Дубина јаме треба бити толика да покрије корен саднице (око 50 cm или више, по потреби ). Потребно је додати 1 kg комплексног NPК ђубрива 0:15:30, затим ово ђубриво помешати са земљом, па тек онда садити орах.


Садјење ораха

Оптимално време за садњу је јесен, мада се може садити и у рано пролеће. Када се засади у јесен потребно је око сваке саднице направити хумку ( нагрнути садницу земљом ), која ће садницу штитити од измрзавања.


Растојање за сађење ораха

Саднице произведене из семена садити на 10 х 8 m ( 123 садница / hа ), а саднице произведене калемљењем 9 х 7 метара ( 158 садница/hа ) .


Припрема садница за садњу

Пре садње жиле треба орезати. Том приликом водити рачуна да се што више жила сачува. Пошто се орежу жиле, цео коренов систем потопити у кашасту смесу направљену од иловаче, говеђе балеге и воде, да би се саднице што пре примиле.НЕГА ОРАХА


Нега ораха се састоји у орезивању и нези круне, одржавању земљишта, гајењу поткултура, ђубрењу земљишта и заштити од болести и штеточина.


Орезивање и нега круне

С орезивањем се креће у пролеће, прве године по засађивању. Орезивање се изводи тако што се садница скрати на жељену висину, при чему се испод пресека оставе 4-5 добро развијених пупољака. У току пролећа и лета из ових пупољака ће се развити младари. Наредних година формирање круне се састоји у томе, што се према потреби, скраћују јаче развијене рамене гране, ради убрзавања раста водитељице.


Одржавање земљишта

Одржавање земљишта у виду ледине је најнеповољније, зато што траве извлаче доста воде, па орах кржља и спорије расте. Најповољније је гајење поткултура и то: пасуљ, боб, тикве, краставци и бостан, јагоде, малине, бресква.


Ђубрење ораха

Орах повољно реагује на ђубрење комплексним ђубривима, посебно на фосфор и калијум, зато што му ова два елемента појачавају отпорност према мразу. С јесени, после пада лишћа растурити и заорати по 400-480 kg по хектару, или 4 kg по стаблу ђубрива NPК, чији је однос 0:15:30. Рано с пролећа, пре кретања вегетације, растурити и заорати по 200-250 kg по хектару, или 2 kg по стаблу комплексног дјубрива NPК, чији је однос 20:5:5. Крајем пролећа - у мају, растурити по 300 kg по хектару или 3 kg по стаблу 27% КАN-а.
Оваквим дјубрењем орах ће редовно и обилно рађати сваке године.


Заштита ораха од болести и штеточина

Орах, у односу на друге воћне врсте мање нападају болести и стеточине, али ипак постоје извесне болести који му могу умањити родност и плод, уколико се благовремено не сузбију. Све болести се успешно сузбијају зимским и летњим прскањем. Зимско прскање изводи се у марту, и то креозаном или румесаном, у концентрацији 1-1.5%. Летње прскање - прво прскање се изводи пред сам почетак листања ораха и то са 0.6 % ортоцидом, цинебом или дитаном, ради сузбијања флекавости и пегавости ораха. Друго прскање се изводи по завршетку цветања ораха, и то истим препаратом као код првог прскања. Треће прскање се изводи у првој декади јуна, и то са 0.3% ортоцида или цинеба, са додатком 0.1% системина или 0.2% дијазонона. Овим прскањима орах ће се у потпуности заштитити од најчешћих болести и стеточинаСорте без примене пестицида

Зато се избору сорти ораха мора поклонити изузетна пажња. Препоручујемо селекције које су резистентне или бар толерантне на изазивача сиве пегавости, затим оне које цветају и ресају истовремено, добро и редовно рађају и имају висок квалитет плода. Кораћ и сарадници (1993) наводе да је у периоду од 1974-1993. године испитивано 35 сорти и селекција ораха без примене пестицида. На основу ових испитивања издвојене су сорте и селекције које се могу користити у органској производњи и као најбоље за такву производњу показале су се сорте: расна, касни родни, касни гроздасти, милко као сорта јупитер која се користи као опрашивач.
БЕРБА ОРАХА


Берба ораха се врши кад се на већини плодова, зелени омотач распукне и плодови почну да испадају из ње. Пуцање омотача убрзавају киша, магла и уопште влазније време.


Чување ораха

За чување ораха најподеснија су хладна, сува и проветрена складишта. Мање количине се могу чувати у обичним складиштима, али се морају разастрти у танком слоју. Под оваквим условима орах се може чувати у добром стању 7-8 месеци. Језгре ораха се чувају под истим условима, као и ораси у љусци, али се могу краће време одржати у исправном стању, јер се исусују и на њих јаче делује светлост, ваздух и друго. Ако су паковане у херметичку амбалазу, могу се дуже очувати, јер се тиме спречава исушивање и дејство других непожељних фактора. Пошто ораси лако примају стране мирисе из спољне средине, не треба их складиштити заједно са производима који одају мирисе као што су лимун, поморанџа, јабука кромпир и сл.


Bookmark and Share