Zdrava Srbija Instagram

Плодоред узродица (међукултура) у воћњацима


Воћарство, 26.01.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


У току гајења узродица у воћњацима треба вршити смену усева односно одговарајући плодоред , који ће најбоље користити и воћкама и узродицама , поготово што су њихови утицаји обострани. Стога при избору узродица за гајење у воћњацима треба узети оне које ће најмање сметати правилном извођењу одговарајућих агротехничких мера у засадима и да ти усеви делом подносе засену , затим да не шкоде воћкама , а да ипак њихово гајење буде рентабилно.


Приликом формирања плодореда треба настојати да се један исти усев не гаји узастопно две године , већ да се смењује с другим који има другачије захтеве у погледу хранљивих материја у земљишту.


За плодоред се препоручује:

- прва година : тикве,диње , лубенице , краставци
- друга година: махуњаче( пасуљ , грашак, сочиво)
- трећа година: зелена салата , црни и бели лук, спанаћ , блитва.
-Четврта година: рани купус , кељ , карфиол , келераба , прокељ.


При избору узродица за гајење у воћњацима треба водити рачуна и о њиховој издржљивости према засени , јер то многи усеви слабо или у опште не подносе , тако да се њихово гајење не би ни исплатило.



Засењивање најбоље подносе : грашак , боранија , спанаћ , зелена салата , и озими купус , карфиол и кељ.

Осредње подносе засену: бели и црни лук , цвекла , позни кромпир , јагода , малина , рибизла и огрозд.

Засену не подносе: парадајз , краставци , паприка , тиквице , бундева , диње и лубенице.


Стога са развићем воћака треба све више гајити оне усеве које су мање осетљиве на засењивање. Узродице у воћњацима се могу гајити од 3-8 година , у зависности од растојања , воћне подлоге , плодности земљишта , количине водених талога. Тако на пример , у засадима јабука и крушака подигнутим на генеративним подлогама узродице се могу гајити од 6-8 година , а на вегетативним подлогама само 3-6 година , што опет зависи од растојања воћних стабала.


С порастом воћака треба стално повећавати ширину незасејаних појасева у правцу редова , који се одржавају у обрађеном стању или у виду мулча. На тај начин ће се у приличној мери смањити неповољно дејство узродица на воћке.



Небојша Брзаковић- дип.инг. пољопривреде


Bookmark and Share

Mala Pijaca