Zdrava Srbija Instagram

Ligustrum - pionir žive ograde


Cveće, 11.11.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Ligustrum vulgare je samonikla vrsta, s krutim uspravnim rastom. Ova vrsta je vrlo dobra za rezane živice, koje ostaju relativno dugo niske. Ligustrum je skroman u odnosu na zemljište. Za gustu živicu mora se godišnje najmanje dva puta orezivati i to u proleće i u jesen. Razmnožava se vrlo lako zelenim reznicama.


Od bogatog asortimana vrsta ligustruma, u umerenim podnebljima s blagim zimama, kao u Holandiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, posebno se mnogo razmnožava Ligustrum ovalifolium. U tim krajevima susrećemo na kilometre živice sa po nekom biljkom ubačenom druge vrste. Verovatno je zato zaslužna okolnost, da njen list otpada tek tada, kada isteraju novi lisni pupoljci. Samo za vreme jačih zimskih mrazeva list otpada mnogo pre. U predelima s oštrim zimama, potrebno je saditi otpornije vrste. Od Ligustrum ovalifolium uzgaja se i šarenolisni oblik, npr "Aureum" sa žutim pegavi listovima. Na zasenjenim položajima nestaju ove pege, tj one pozelene. Uzgaja se i sorta s belo oivičenim listovima.



Ligustrum vulgare je samonikla vrsta, s krutim uspravnim rastom. Ova vrsta je vrlo dobra za rezane živice, koje ostaju relativno dugo niske. Osim oblikovanih, mogu se saditi i rastresite živice ili se može saditi u kombinaciji s drugim vrstama. U tom slučaju razviju se na kraju grana bele cvetne metlice, iz kojih u jesen nastaju crne bobice. Uz ova svojstva Ligustrum vulgare u slobodnom rastu deluje vrlo dekorativno. Ukrštanjem Ligustrum ovalifoliuma "Aureum" i Ligustrum vulgare nastao je ljupki mešanac Ligustrum x vicary. Njegovi su listovi najpre žućkasti, a kasnije zelene boje, i raste više u širinu. Veoma rano se javljaju beli cvetovi. Pogodan je za sadnju živice, međutim, kod njega nije potrebno tako pažljivo orezivanje. Ligustrum vulgare "Viride" ima tamnozelene listove, koji s jeseni postanu smeđe-zeleni.


Rod Ligustrum je vrlo skroman u odnosu na zemljište, te uspeva i na zemljištima gde ne uspevaju druge biljke. Za gustu živicu mora se godišnje najmanje dva puta orezivati i to u proleće i u jesen. Razmnožava se vrlo lako zelenim reznicama.




Tekst preuzet sa http://poljoprivreda.info/



Bookmark and Share

Mala Pijaca