Zdrava Srbija Instagram

Mladi luk - povrće koje jača imunitet i čuva organizam od srčanih oboljenja


Začinsko i lekovito bilje, 03.05.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Mladi luk, koji je na trpezama aktuelan u ovo doba godine, blagotvorno deluje na naš organizam, te se preporučuje iskoristiti vreme kada dospeva i osigurati si dobar izvor zdravlja.


Mladi luk bogat je vitaminima i mineralima. Sadrži veliku količinu vitamina C, ali vitamine grupe B, vitamine E i A. takođe, sadrži dosta kalijuma, kalcijuma, fosfora, prisutan je takođe i selen, mangan, kobalt, fluor i molibden.



Vitamin A i C zbog svojih antioksidativnih svojstava blagotvorno deluju na ceo organizam, a zbog povezanosti sa smanjenjem rizika od srčanih problema, mladi luk se preporučuje za snižavanje holesterola, povećanje elastičnosti krvnih sudova, snižavanju visokog krvnog pritiska, prevenciji tromboze. Vitamin C, takođe, delovanjem sa prisutnim vitaminom K utiče na zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze.


Visoka koncentracija vitamina A pomaže u očuvanja zdravlja očiju i prevenciji poremećaja vida, dok selen deluje potsticajno na imunitet i smatra se da je odličan faktor u borbi protiv starenja stanica.


Prema podacima nekih istraživanja, mladi luk kao prirodan izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida – kvercetin i antocijanin, utiče na jačanje imuniteta, dok, kako se navodi, flavonoidi mogu pomoći u sprečavanju raka, eliminacijom enzima koji proizvodi slobodne radikale.


Mladi luk pomoći će i osobama koje imaju problema sa šećerom u krvi zahvaljujući hipoglikemijskom delovanju.




Tekst preuzet sa http://agroeko.net/



Bookmark and Share

Mala Pijaca