Osnovni saveti za vašu baštu po principu permakulture


Povrtarstvo, 08.11.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareOrganski vrtovi ne koriste hemikalije kako bi podstakli rast bilja ili ga zaštitili od parazita, umesto toga koriste tradicionalne metode uzgoja koje se koriste vekovima. Permakultura ide korak dalje, to je metod dizajniranja održivih ljudskih zajednica prema uzorcima iz prirode. Permakultura kopira modele iz prirode i upućuje na potrebu reorganizovanja sadašnjeg načina trošenja dobara naše planete. Samu reč i principe osmislili su australijaci Bil Molison i David Holmgrin, šezdesetih godina dvadesetog veka.


Permakulturni dizajn izrađuje se na osnovu načela - briga za ljude, briga za Zemlju i pravedna raspodela resursa. Kao šabloni se koriste uzorci iz prirode kako bi se optimalno iskoristili svi prirodni potencijali spajajući ih u međusobno podupiruće elemente koji zadovoljavaju naše potrebe bez da se narušava prirodni poredak.


Ova metoda ima sve više poklonika, a mi vam donosimo nekoliko saveta kako da napravite sopstveni vrt temeljen na permakulturnom uzgoju.


- Odaberite lokaciju. Proverite koji delovi vrta su u senci, a koji najveći deo dana izloženi suncu. Takođe razmislite o tome da biljke u budućem vrtu zaštitite na neki način od udara vetra.

- Pronađite prave biljke. Izbegavajte biljke sklone bolestima ili one kojima ćete morati posvetiti mnogo vremena. Najbolje bi bilo da odabarete biljke od kojih ćete imati višestruku korist i koje će dugo trajati. Napravite dom za svoje biljke. "Podignuti kreveti" za biljke imaju multifinkcionalni namenu - jednostavni su za održavanje, pružaju biljakama bolju cirkulaciju vazduha, bolju zaštitu zimi i omogućavaju lakši dotok vode.


- Nahranite biljke. Jedno od glavnih pravila premakulture da iskoristite sve što vam se nudi. Napravite odlagalište za kompost u kojem ćete skladištiti sve ostatke.


- Zalivajte biljke. Moderni vrtovi koji nisu na principu održivog razvoja najčešće koriste vodu iz slavine i prskalice, dok permakultura nastoji što više iskoristiti prirodnu vodu pa se koristite kišnica i podzemne vode.


- Iako ne koriste hemikalije u svojim vrtovima to ne znači da su biljke pune napastnika. Možete zasaditi biljke koje zastrašuju štetočine pored onih koje ih privlače i tako rešiti problem .Bookmark and Share

Pritke za baštu