Prokupac


Vinogradarstvo, 09.03.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareProkupac je naša stara autohtona sorta koja je u prošlosti imala mnogo veći značaj nego danas. Po nekim zapisima, ova sorta se gajila i u vreme Cara Lazara.

Podsetiću se nekih važnijih osobina ove sorte koja u našim krajevima ima sijaset sinonima kao što su: kameničarka, rskavac, niševka, nikodimka, zarčin, crnina, crnka, prokupka, skopsko crno. Po prirodnoj klasifikaciji pripada convarietasu pontica, subconvarietas Balcanica. Gaji se u Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj.


Zimsko okce ove sorte je srednje razvijeno, konusno, pokriveno tamnim ljuspama. Vrh mladog lastara je beličast sive boje, povijen, maljav. Zreo lastar je srednje debljine, sa ljubičastosmeđim srednje dugačkim internodijama i izraženim kolencem ljubičaste boje.

Razvijeni list je velik, ceo ili trodelan, sa dosta plitkim gornjim lateralnim urezima. Liska je plitko olučasta, tamno zelena, mrežasto naborana i mekana. S lica lista ima retke i jedva vidljive paučine dlačica, dok je naličje obraslo srednje gustim sivim maljama. Nervi su sa obe strane zeleni, sa naličja dobro istaknuti i čekinjasto maljavi. Zupci su različite veličine, prilično zaobljeni. Peteljka je osrednje debljine i dužine, malo rebrasta, zelena i delimično ljubičasta. Cvet je dvopolan sa 5-6 prašnika, koji su nešto viši po položaju u odnosu na dobro razvijen tučak, flašastog oblika.Grozd je srednje krupan do krupan, srednje zbijen, valjkast. Masa grozda značajno varira u zavisnosti od varijeteta i klonova od 150 do 300g. Grozd se najčešće nalazi na četvrtom i petom kolencu rodnog lastara. Bobica je srednje krupna, okrugla, tamno plave boje pokožice, sa obilnim pepeljkom, sočna, bez izraženog mirisa i prijatnog je ukusa. Grožđe ove sorte sazreva vrlo pozno. Prema vremenu sazrevanja grožđa svrstana je u IV epohu.

Koeficijent rodnosti okaca je visok 1.3 - 1.6. Može postići prinos i preko 20 t/ha. S obzirom na izraženu rodnost nižih okaci, kod ove sorte se primenjuje kratka rezidba po principu "kondir na kondir". Uspešno se gaji uz kolac i na špalir.

Dobre je otpornosti na sivu plesan, a osrednje na plamenjaču i pepelnicu. Dosta je osetljiva na niske temperature - okca izmrzavaju na -16 do -18 °S. Prokupac je sorta sklona ispoljavanju bujnosti i zato je treba gajiti na suvim, propusnim, kamenito-šljunkovitim mestima. Da bi grožđe ove pozne sorte moglo dobro da sazri, treba je gajiti prvenstveno na toplijim, južnim ekspozicijama.

Kalemi se i uspeva na lozni podlogama: 5BB, 8B, 41B, S04, 5C, rupestris du Lot, riparia portalis, i dr Kvalitet grožđa prokupca je dobar, pogotovu na osunčanim terenima. Može sintetisati 18-22% šećera u širi i 5-7 g/l ukupnih kiselina. Vina su pitka, osvežavajuća, sa 10-12% alkohola, otvorene do zatvorene rubin boje tipa ružice. Vina mogu služiti za kupažiranje sa drugim sortama i za proizvodnju lozovače i vinjaka.Bookmark and Share