Zdrava Srbija Instagram

Plodored uzrodica (međukultura) u voćnjacima


Voćarstvo, 26.01.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



U toku gajenja uzrodica u voćnjacima treba vršiti smenu useva odnosno odgovarajući plodored , koji će najbolje koristiti i voćkama i uzrodicama , pogotovo što su njihovi uticaji obostrani. Stoga pri izboru uzrodica za gajenje u voćnjacima treba uzeti one koje će najmanje smetati pravilnom izvođenju odgovarajućih agrotehničkih mera u zasadima i da ti usevi delom podnose zasenu , zatim da ne škode voćkama , a da ipak njihovo gajenje bude rentabilno.


Prilikom formiranja plodoreda treba nastojati da se jedan isti usev ne gaji uzastopno dve godine , već da se smenjuje s drugim koji ima drugačije zahteve u pogledu hranljivih materija u zemljištu.


Za plodored se preporučuje:

- prva godina : tikve,dinje , lubenice , krastavci
- druga godina: mahunjače( pasulj , grašak, sočivo)
- treća godina: zelena salata , crni i beli luk, spanać , blitva.
-Četvrta godina: rani kupus , kelj , karfiol , keleraba , prokelj.


Pri izboru uzrodica za gajenje u voćnjacima treba voditi računa i o njihovoj izdržljivosti prema zaseni , jer to mnogi usevi slabo ili u opšte ne podnose , tako da se njihovo gajenje ne bi ni isplatilo.



Zasenjivanje najbolje podnose : grašak , boranija , spanać , zelena salata , i ozimi kupus , karfiol i kelj.

Osrednje podnose zasenu: beli i crni luk , cvekla , pozni krompir , jagoda , malina , ribizla i ogrozd.

Zasenu ne podnose: paradajz , krastavci , paprika , tikvice , bundeva , dinje i lubenice.


Stoga sa razvićem voćaka treba sve više gajiti one useve koje su manje osetljive na zasenjivanje. Uzrodice u voćnjacima se mogu gajiti od 3-8 godina , u zavisnosti od rastojanja , voćne podloge , plodnosti zemljišta , količine vodenih taloga. Tako na primer , u zasadima jabuka i krušaka podignutim na generativnim podlogama uzrodice se mogu gajiti od 6-8 godina , a na vegetativnim podlogama samo 3-6 godina , što opet zavisi od rastojanja voćnih stabala.


S porastom voćaka treba stalno povećavati širinu nezasejanih pojaseva u pravcu redova , koji se održavaju u obrađenom stanju ili u vidu mulča. Na taj način će se u priličnoj meri smanjiti nepovoljno dejstvo uzrodica na voćke.



Nebojša Brzaković- dip.ing. poljoprivrede



Bookmark and Share

Mala Pijaca