Trnjina


Voćarstvo, 07.04.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share
Mnogi od vas znaju šta je trnjina a mnogi su je sigurno i videli u prirodi ali nisu znali šta je.Trnjina (Prunus spinosa) ponekad i nazivana trnula, trnavka, trn, crni trn, divlja šljiva mačja šljiva, je sitna crna bobica, oporog ukusa. Jestiva je za ljude ali kad se jede steže usne kao stipsa.


Biljka je žbunasta i bodljikava. Raste u gotovo celoj Evropi i delovima severne Afrike. Stablo ima vek do oko 40 godina. Visine je između jednog i pet metara a u retkim slučajevima, i do 6 m visine. Raste na zapuštenim i neobrađenim površinama a često je ima i kraj puteva. Obično je vrlo gusta, pa je divljač često koristi za svoju zaštitu. U proleće u ataru prva cveta lepim, belim cvetom a da još ni lišća nema na granama.

Cvetovi i plod trnjine su lekoviti i koriste se u vidu čaja ili pekmeza za smirivanje tegoba nastalih manjkom kiselina ali i za smirivanje grčeva i dijareje .


Ako vas muče grčevi u crevima i želucu, želite da pročistite krv, ili ojačate organizam, iskoristite lekovite osobine pomalo zaboravljene trnjine. Beli cvetovi i bobičasti, tamnoplavi plodovi ovog grma (Prunus spinosa) koriste se za bolji apetit, u slučaju osipa na koži, rastvaraju sluz kod katara i pospešuju mokrenje.

U 2 dl vrele vode sipajte 5 g osušenih cvetova trnjine i pijte 1 šolju na danDžem

Za smirivanje tegoba nastalih zbog manjka kiseline koristi se džem od trnjine, jer pojačaava apetit, ubrzava varenje i izlučivanje želudačnog soka.

Džem se sprema na sledeći način:
Oprati 2 kg plodova, preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru trnjine ocediti i preliti ih mešavinom vina (po mogućstvu domaćeg) i vode (da ogreznu) i kuvati da omekšaju. Zatim plodove propasirati i u tu smešu umešati 50 g šećera i nastaviti sa kuvanjem na tihoj vatri josš 20-25 minuta, dok se masa ne zgusne. Vruć džem uliti u zagrejane sterilisane tegle i zatvoriti. Uzimati 2-3 puta dnevno po 1 kašiku između obroka.Sok od trnjina

3kg trnjina obariti u 3l vode. Propasirati kroz sitnu cediljku. Propasirano vratiti u lonac, dodati vode do 7l i 750g šećera. Kad se prokuva vruć sok sipati u staklene flaše i umotati u ćebe. Ostaviti dok se ne ohladi.


Gvozdeno vino od trnjina

U balon od 10l nasuti oko 5kg trnjina i doliti vodu do vrha. Promućkati svaki dan, 7-10 dana. Procediti kroz gazu, dodati konzervans i sipati u flaše pa ih hermetički zatvoriti.Bookmark and Share

Pritke za baštu