Zdrava Srbija Instagram

Парадајз у боји


Здрава Србија, 30.09.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Kњига о првих десет година


Првих 10 година су најлакше, брзо прођу. Устанеш, ринташ по башти, направиш море грешака, уђеш у кућу, отвориш 100 страница на интернету, нађеш објашњење, питаш, добијеш савет, легнеш, одспаваш, устанеш, примениш научено, направиш комплет нових грешака,... и тако у круг. Сваки пут је гомила грешака које правиш све мања и мања, никада не нестане, никада ниси 100% задовољан, али ок, нешто проклетства хуманоида мораш и ти да понесеш. Бити задовољан 99%, мало ли је?


Ова књига говори о историји, заблудама, предрасудама, истинитим и измишљеним догађајима и људима, легендама, неспоразумима и свему осталом кроз шта је парадајз прошао у последњих 500 година колико га знамо. О великим и малим датумима када је слављен и када је за длаку избегавао потпуно нестајање. О својатањима, проклетствима и уздизањима у небеса.



О једноставним, малим баштама.


Такође, у овој књизи сам дао и неколико илустрованих упутстава о кључним периодима узгоја парадајза, од сејања, преко пикирања, припреме баште за садњу, неге,... Овај део је посвећен потпуним почетницима, онима који би желели да покрену своју башту, а немају искуства или из било ког разлога не могу/не желе да питају за савет. Делови ове књиге би требали да помогну онима који тек почињу, да не праве грешке какве сам и сам правио немајући никога да приупитам за савет.


Ова књига је и својеврсни каталог, описи 71 старе сорте, са фотографијама за лакши одабир семена за наредну сезону и као илустрација какав све може да буде стари парадајз. Са занимљивим причама и историјским догађајима који су пратили поједине сорте.

Ова књига је и букет боја за сваку полицу. Са 30 фотографија сликаних плодова из моје баште, исекао сам квадрате и поређао их као мало претумбан кључ боја. За све оне који још увек верују да парадајз може да буде само црвен. Када сте последњи пут било где видели плодове других боја?














Ова књига ће помоћи и онима који погреше.


Незванично, за последњих тридесетак година остали смо неповратно без 70 (вероватно и више) старих, оригиналних, повртарских сорти, а тај се број сваке године увећава. Једнога дана, више их неће бити.

Зато је ова књига и светло оружје којим се борим да се у наше баште врате старе сорте, стари укус и мирис, боје, облици, разноликост, здравље,...

У средини и у времену у ком је све скупо и у коме су принос и зарада једино мерило, водити овакву борбу је претешко и зато је свака помоћ и подршка у промоцији ове књиге, више него добродошла.

Књига има 124 стране, формат је 15x12,5cm, 75 колор фотографија, двадесетак црно-белих и описе 71 старе сорте.

Промотивна цена ове књиге је 600дин + ПТТ. Књиге шаљем по сваком могућем договору, само се јавите на [email protected] или 063/8097252. За оне који живе ван Србије - нема те границе коју ова књига неће прећи, већ ћемо заједно смислити начин доставе и наплате :)



Срдачан поздрав и добро читање.
Манус Светионичар


Bookmark and Share

Mala Pijaca