Zdrava Srbija Instagram

Невен - медоносно биље


Пчеларство, 09.05.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


У потрази за пољопривредним усевима који на уситњеним површинама могу обезбедити додатак за егзистенцију у руралним срединама неки пољопривредници из наших крајева су се определили за узгајање невена. Мали их је број, али њихови примери показују да се од ове биљке може прилично лепо живети па с правом треба очекивати да ће се број малих бизнисмена који су се определили за невен расти, а површине под овом биљком повећавати.


По неким изворима пореклом је из Индије, а по другим из Старог Египта, где се прво користио као лековита биљка, а потом је стигао у Европу. Једногодишња је, ређе двогодишња, зељаста биљка. Расте до висине од 30 до 50 центиметара. Има разгранату, усправну и длакаву стабљику, дугуљасте листове и главицу тамножуте до наранџасте боје. Од давнина је познат као украсна и лековита биљка па је опеван у народним песмама.


Позната су лековита својства ове биљке, али невен је и медоносна биљка. Поред нектара даје и полен. Цвета од јуна до октобра, што је посебно значајно за пчеле јер у то доба године оне тешко проналазе цветни прах. А тамо где има невена пчелари ће баш у то време приметити повећану количину полена на ногицама својих миљеница. Последње године су сушне, а најављује се да ће такве бити и године које долазе, па је право богатство имати такву биљку у близини пчелињака. Дешава се да пчелари закину више полена од пчела него што би требало и велика је ствар да у сушним месецима пчеле намире осиромашене залихе. Невен има карактеристике јаког антиоксидационог средства што се повољно одражава на здравствено стање пчелињег друштва. За пчеларе који практикују да узгајају медоносно биље у непосредној близини својих пчелињака, невен је сасвим добар избор.



Невен се може наћи у природи поред путева, уз шуме, на ивицама обрадивих њива, на осунчаним ливадама… Када је реч о плантажној производњи невена, она је доста једноставна. Није потребна нека скупа механизација, највећи део посла се обавља ручно, дакле, потребно је доста вредних ручица. Сетва почиње у марту, уколико је пролеће нормално. Земљиште се пооре и припреми мотокултиватором или фрезом. Мало ђубрета ће бити од користи. Сади се у редове на размаку пола метра ред од реда и око 20 центиметара биљка од биљке.


Невен цвета, бере се и суши у доба године када нема других великих послова у пољопривредним домаћинствима. Неки узгајивачи га беру све до првих снегова. Тражен је на тржишту, цена је сасвим солидна.



Текст преузет са https://www.suprs.info/


Bookmark and Share

Mala Pijaca