Zdrava Srbija Instagram

Љускама од јаја против штеточина у вашој башти


Повртарство, 23.04.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Биљне ваши, пужеви и остале штеточине из године у годину праве нам велике штете у башти, од наших биљчица праве швајцарски сир, зато нам је потребна свака помоћ, наравно не хемијска.
Постоји добро познати органски пестицид који се зове "Дијатомејска земља", то је седиментна стена изграђена од фосилизованих љуштурица микроскопски ситних силицијумских алги. Она делује тако што оштећује површински хитински (воштани) слој инсеката, након чега долази до дехидратације и угинућа инсекта. ДЗ је смртоносна за све инсекте и пужеве, а опет потпуно безопасна за животиње и људе.Љускама од јаја можете постићи готово исту ствар, па ћемо овде приказати и како.


Када скупите већу количину љуски од јаја ставите их на папир или картон неколико дана да се добро осуше.Самељите их у фини прах, за то можете користити млин за кафу, он се за то одлично показао.

Након што сте љуске од јаја самлели у прах можете га одмах користити у вашој башти. Најделотворнији је ако га директно посипате по штеточинама на вашем биљу. Бубе ово никако не воле. Прах их неће одмах убити али за неко време их на вашим биљкама неће бити.Као превенцију прах можете посути по биљкама на којима тренутно нема штеточина.
За заштиту ваших биљчица од пужева поспите прах око стабла биљке, то ће одвратити ове прождрљивце.


У случају кише цео поступак је потребно поновити.


Неискоришћен прах чувајте у затвореној кутији на сувом месту.Поред тога што љуске од јаја делују као органски пестицид она додатно и прихрањују калцијумом вашу башту. Када се будете уверили у његову делотворност, никада више нећете бацати љуске од јаја у ђубре.


Bookmark and Share

Mala Pijaca