Zdrava Srbija Instagram

РИБИЗЛА - ИЗАЗОВ ЗА ВЕШТЕ ВОЋАРЕ


Воћарство, 27.07.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Поражавајућа је чињеница да Србија увози плод рибизле, уместо да га извози или бар задовољава сопствене потребе, пре свега због чињенице да постоје изванредни агроеколошки услови за њено успевање.

Рибизла је вишегодишња жбунаста биљка, а састоји се од подземног (корен) и надземног (жбун) дела. Жбун обично израсте 1,5-2,0 метра у висину, и око 2,0 метра у ширину. На овом жбуну образују се плодови, највише на једногодишњем родном дрвету, а затим на двогодишњем и трогодишњем.

Рибизла је врло отпорна биљка, издржава мразеве чак и до -5°C, док високе температуре тешко подноси. Из овога може да се закључи да рибизла захтева доста влаге у земљишту. Из ових разлога рибизли углавном одговарају планински и припланински рејони са доста падавина.

Анализом земљишта на којем успева и гаји се рибизла утврђено је да су киселија земљишта погоднија од неутралних и алкалних . Такође, тешка и непропустљива земљишта нису погодна и на њима страда коренов систем.





Припрема земљишта за подизање засада рибизле обухвата: уништење корова, вађење жила и пањева, ђубрење, орање, тањирање и равњање земљишта. Рибизла се сади од октобра па све до априла. Сеђење се врши на тај начин што се у претходно ископану и припремљену јаму, димензије 40x60 cm, стави корен саднице, нагрне ситна земља, прегорели стајњак и лакше нагази. Преко стајњака ставља се још један танак слој земљишта, опет нагази и по потреби залије.

У нашој земљи постоје одлични природни услови за успешно гајење рибизле (чак до 1000 m надморске висине), а произведени плодови би се углавном користили за потребе домаћег тржишта и ослобађање од увоза. С озиром да је тренутна производња претежно црвене рибизле нешто већа од стотину тона, потребе за рибизлом се надокнађују увозом како смрзнутих плодова тако и концентрата, нарочито црне рибизле.



мр Александар Митић


Bookmark and Share

Mala Pijaca