Zdrava Srbija Instagram

Lekovita svojstva bergamota i upotreba u organskoj proizvodnji povrća


Začinsko i lekovito bilje, 27.05.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareBergamot je biljka koja pripada rodu Monarda, i spada u porodicu Laminaceae, poreklom iz Severne Amerike. U našem narodu pored naziva bergamot, biljka se još može naći i pod sledećim imenima: indijska kopriva, metvulja, konjska metvica i sl. Reč je o višegodišnjoj, zeljastoj biljci koja raste u visinu od 30 do 150 cm.


Cveta od karaja juna pa sve do kraja avgusta. Postoji preko 50 komercijalnih sorti i hibrida, u bojama od bele, preko roze, crvene, ljubičaste do tamno plave, ali postoje i vrste koje se gaje isključivo radi eteričnih ulja, za primenu u medicine i prehrambenoj industriji.


Bergamot ima dugu tradiciju upotrebe u lekovite svrhe u zemlji porekla, tj.kod Indijanaca Severne Amerike. Biljka ima snažno antiseptičko dejstvo, a koristi se za lečenje kožnih infekcija i zarastanje manjih rana.Čaj od bergamota koristi se za lečenje usta i grla, a naročito kod infekcija izazvanih upalom desni i karijesa. Čaj je aromatičnog mirisa koji podseća na kombinaciju matičnjaka i nane.

Bergamot se upotrebljava i kao začin u voćnim salatama, kompotima i letnjim osvežavajućim napicima, mada malo gorči zbog visokog sadržaja timola.


Zbog svojih ulja, može se koristiti kao prirodna zaštita od podzemnih štetočina u organskim povrtnjacima. Dobra je prilikom sadnje paradajza kombinovati ga sa bergamotom jer se smatra da poboljšava kako zdravlje biljke paradajza tako i ukus.


Bergamot je otporna i ne zahtevna biljka. Krajem leta, u sušnim uslovima može se dogoditi da je napadne pepelnica ili rđa, dok mladu biljku u proleće napadaju puževi.
Božanić Monika, dipl.ing.Bookmark and Share

Mala Pijaca