Zdrava Srbija Instagram


Srpski domaćin Krsnu Slavu slavi i Bogu se moli za zdravlje i berićet, veseo dragog gosta i putnika namernika dočekuje, širokogrudo nudeći plodove u znoju iznedrene.

Kroz vekove surovo gažen i sam surov, kroz sitno sito proterivan u borbi za opstanak i dostojanstvo, izrodio je inat, očima slepog guslara viđen, narican epom o krvavom Kosovu, živoj rani na svojoj duši.

U inat preživeo da bi se slatko inatio sa rodne grude hlebom iz crepulje, rakijom iz lule, snom u mirisnoj slamarici, studenom vodom sa kladenca, bukovim hladom, mirisom lipe, rekama, poljima, oranicama, pašnjacima, pesmama i freskama. U inat svima, najlepšom devojkom, stasitim momkom, što je kadar stići i uteći i na strašnom mestu postojati.

Bivstvujući u blagorodnoj prirodi, porobljavan i rušen, on je sejao i gradio svuda oko sebe, a najviše i najistrajnije zidao svoj duh, prožet Svetosavljem, omeđen stidom.

Nepopustljiv je bio bedem stida, čuvan mitskim strahom od sramote. Glavu dajem, al obraz ne dajem zvonilo je po zemlji Srbiji, kao opomena, kao zavet.

Stvarno je znao za sramotu. Stideo se neizlečivo i kad treba i kad ne treba. Pred lepom devojkom i preteranom hvalom, siromaštva medu bogatima, bogatstva medu siromašnima, pameti medu starijima, gluposti medu ispisnicima. Stideo se rada na praznik, te ne daj Bože neuzorane njive, nerada i nereda u kući bez reduše.

Premirao bi od srama pri pomisli da ubere tuđe, bujnu ženu, tuđe žito, tuđe voće. Od tuđeg hrasta bure ne drži, ni vina ni rakije domaćinske, od lopovluka se kuća ne kući, a oteto uvek prokleto.

Tako je čuvao obraz svoj, a obraz potomaka je kao zavet nasleđivao od predaka: Ko ne dođe u boj na Kosovo, ne imao roda ni poroda!

Da li zapamtismo?

Izdaja! Samo je jedna reč, a zatire i stablo i plod, zatire ime! Izdaja ubija dušu narodnu.

U krvavim mukama je rađan i građen domaćinski duh među Srbima, stvoren da sputa zlo i podstakne dobro, izgradi neizgrađeno, ovekoveči neovekovečeno.

Da li se još bori među nama, ili smo ga zajedno sa odbačenim svecima, zgaženim ikonama i zaboravljenim junacima proterali u nebesku Srbiju?

Ako je tako, molimo ti se Gospode, pomiluj nas Grešne!!!

Mala Pijaca