Zdrava Srbija Instagram

Neven - medonosno bilje


Pčelarstvo, 09.05.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



U potrazi za poljoprivrednim usevima koji na usitnjenim površinama mogu obezbediti dodatak za egzistenciju u ruralnim sredinama neki poljoprivrednici iz naših krajeva su se opredelili za uzgajanje nevena. Mali ih je broj, ali njihovi primeri pokazuju da se od ove biljke može prilično lepo živeti pa s pravom treba očekivati da će se broj malih biznismena koji su se opredelili za neven rasti, a površine pod ovom biljkom povećavati.


Po nekim izvorima poreklom je iz Indije, a po drugim iz Starog Egipta, gde se prvo koristio kao lekovita biljka, a potom je stigao u Evropu. Jednogodišnja je, ređe dvogodišnja, zeljasta biljka. Raste do visine od 30 do 50 centimetara. Ima razgranatu, uspravnu i dlakavu stabljiku, duguljaste listove i glavicu tamnožute do narandžaste boje. Od davnina je poznat kao ukrasna i lekovita biljka pa je opevan u narodnim pesmama.


Poznata su lekovita svojstva ove biljke, ali neven je i medonosna biljka. Pored nektara daje i polen. Cveta od juna do oktobra, što je posebno značajno za pčele jer u to doba godine one teško pronalaze cvetni prah. A tamo gde ima nevena pčelari će baš u to vreme primetiti povećanu količinu polena na nogicama svojih miljenica. Poslednje godine su sušne, a najavljuje se da će takve biti i godine koje dolaze, pa je pravo bogatstvo imati takvu biljku u blizini pčelinjaka. Dešava se da pčelari zakinu više polena od pčela nego što bi trebalo i velika je stvar da u sušnim mesecima pčele namire osiromašene zalihe. Neven ima karakteristike jakog antioksidacionog sredstva što se povoljno odražava na zdravstveno stanje pčelinjeg društva. Za pčelare koji praktikuju da uzgajaju medonosno bilje u neposrednoj blizini svojih pčelinjaka, neven je sasvim dobar izbor.



Neven se može naći u prirodi pored puteva, uz šume, na ivicama obradivih njiva, na osunčanim livadama… Kada je reč o plantažnoj proizvodnji nevena, ona je dosta jednostavna. Nije potrebna neka skupa mehanizacija, najveći deo posla se obavlja ručno, dakle, potrebno je dosta vrednih ručica. Setva počinje u martu, ukoliko je proleće normalno. Zemljište se poore i pripremi motokultivatorom ili frezom. Malo đubreta će biti od koristi. Sadi se u redove na razmaku pola metra red od reda i oko 20 centimetara biljka od biljke.


Neven cveta, bere se i suši u doba godine kada nema drugih velikih poslova u poljoprivrednim domaćinstvima. Neki uzgajivači ga beru sve do prvih snegova. Tražen je na tržištu, cena je sasvim solidna.



Tekst preuzet sa http://www.suprs.info/



Bookmark and Share

Mala Pijaca