Zdrava Srbija Instagram

PRIRODNI PREPARATI ZA ZAŠTITU BILjA U ORGANSKOJ PROIZVODNjI


Povrtarstvo, 25.02.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareZbog specifičnosti organske proizvodnje, naročito ograničenja u izboru preparata za zaštitu bilja, neophodno je kombinovati sve dostupne mere u cilju rešavanja problema u zaštiti bilja. Tu se podrazumevaju agrotehničke, biološke, biotehnološke i hemijske mere. Prema principima organske proizvodnje treba težiti da se uspostavi ravnoteža u prirodnoj sredini. Principi organske proizvodnje nalažu uspostavljanje posebnog agroekosistema tj.odgovarajućeg odnosa između korisnih i štetnih organizama i stoga rešavanje problema u zaštiti bilja u organskoj proizvodnji bazira se na nepesticidnim merama i primeni preparata koji su na prirodnoj osnovi. Primena sintetičkih preparata u organskoj proizvodnji nije dozvoljenaBiljni proizvodi (fitopreparati) koji se koriste u zaštiti bilja u organskoj proizvodnji, mogu se napraviti i u domaćinstvu. U organskoj proizvodnji u upotrebi su najčešće:
- Čorbe se pripremaju kada se isitnjeni delovi odgovarajuće biljke preliju hladnom vodom i ostave 24 časa. Posle toga čorba se kuva 15-30 minuta, ohladi, procedi i tečnost se koristi za prskanje (najčešće razređena).


- Macerat nastaje tako što se isitnjeni delovi biljke preliju hladnom vodom (najbolje kišnicom) i ostave da odstoje 24 časa. Macerat se procedi i tečnost koristi.


- Fermentisani ekstrakt nastaje kada se sveži ili suvi biljni delovi preliju hladnom vodom i ostave napolju sve dok ne započne vrenje . Masa se u toku 7-12 dana povremeno meša. Fermentacija je završena kada biljni delovi padnu na dno posude, a tečnost se izbistri. Ekstrakt se obavezno razređuje pre tretiranja biljaka.Biljke pogodne za spravljanje bio preparataKopriva ( Urtica dioica i Urticae urens )


Koprive se skupljaju na ruderalnim terenima koji su bogati azotom. Berba se izvodi kada su biljke visine od 0.5 -1 metar i u fazi cvetanja. Preparati na bazi ekstrakta od kopriva bogati su azotom ( fitostimulanti) koji pospešuju rast gajenih biljaka , bogati su gvoždjem (u medicini se koristi kopriva za povećanje gvožđa u krvi kod čoveka), ima dosta oligoelemenata, a deluje i aficidno na lisne vaši, i kao akaricid na crvenog pauka. Ima i izvesno repelentno delovanje na mnoge druge insekte.


Spravljanje rastvora i macerata od koprive


- Gusti rastvor od koprive kao fungicid, repelent i prihrana. Ovo je rastvor neugodnog mirisa koja odbija lisne vaši, trips, grinje (pregalj), smeđu trulež. Beru se samo nadzemni delovi. 1fg kopriva bez korena i potopite je u 10 l vode. Ostavite neka odstoji tako 10-15 dana u hladovini (najbolje na oko 18°C).Promešajte svaki dan. Rastvor će se zgušnjavati i promeniti boju u smeđu. Spreman je za upotrebu kada se više ne stvaraju mehurići vazduha usled vrenja. Sada je potrebno procediti, te odstraniti delove biljke koje ćete kompostirati. Koprive prihranjuju biljke s kiseonikom i štite od bolesti. Najbolje ih je upotrebljavati u vegetacionom periodu, svake 3 nedelje. Rastvor ostaviti na tamnom mestu u zatvorenoj posudi do 12 meseci. Prilikom upotrebe, razredite rastvor sa 7 delova vode prema 1 delu rastvora. Sipati razređeni rastvor u flašu za prskanje. Tretirati biljku i oko biljaka na područjima gde vam štetočine nanose štete.


- Za rastvor protiv lisnih vaši i celerove muve potrebno je skupiti 224g mlade koprive i natopiti je u kanti vode na nedelju dana, zatim ga procediti i ovako koncentrovan rastvor upotrebiti .Navedeni rastvor može se koristiti na povrću, voću i ružama. Deluju na način da odbija neke vrste insekata, te istovremeno jačaju biljku kroz folijarnu prihranu. Kopriva je biljka koja pozitivno deluje na rast i razmnožavanje velikog broja kultura. Zasejana uz rubove gredica povrća, jedan prema sto u odnosu na glavnu kulturu, deluje stimulativno za zasad. Takođe, sadnjom koprive neki insekti kao mrkvina mušica i lisne vaši, radije će se hraniti koprivom nego mrkvom i na taj način ćete zaštititi svoj usev. Iako se mnogi insekti hrane koprivama, ova biljka odbija mušice tako da se vezica sveže nabrane koprive može obesiti u kuhinjskim ormarićima radi odbijanja mušica i moljaca.


- Količine: 10 kg sveže biljke (ili 2 kg suve) stavi se u 100 lit vode da ostoji izvesno vreme. Pri spremanju odbaci se koren.

- Da bi se mogla koristiti za prskanje, isecka se, prelije hladnom vodom i pusti da odstoji 2 dana. Nakon toga biljke se prskaju 5% rastvorom dobijene tečnosti.

- Kada se maceriraju biljke (iseckaju) koriste se od maceriranja od 1-2 dana. Macerat se koristi razbacivanjem po biljci (usevu) kod suzbijanja lisnih vašiju. Deluje i na neke biljne bolesti.

- Ako se kopriva macerira i drži 4 dana i doda mu se macerat od Equisetum arvence u odnosu 1:1.45 i doda se 20 l vode može se nanositi na lišće useva za suzbijanje lisnih vaši i crvenog pauka.

- Ako se 1 kg šećera, doda u ovih 20 litara i 1% macerata od ekstrakta Marsiglia migliore, deluje kurativno na neke bolesti useva.
Paprika ( Capsicum annum)


Koriste se ljute feferon paprike koje imaju veliki ljutinu ili koje su bogate azotom i uljem kao i kapsicinom (alkaloidom). Ekstrakt iz plodova paprike je vodorastvorljiv i komponente ekstrakta deluju štetno na lisne vaši.- Spravljanje macerata od paprike

Količina 200g. suvog macerata na 100 lit vode.
Korišćenje: direktno na biljke sve vreme u vegetaciji bilo prskanjem ili nanošenjem suvog macerata.Piretrin ( Chrysantemum cinerariafolium )


Gaji se i kod nas, ali piretrin biljka u Keniji ili drugim tropskim predelima ima veći procenat piretrina. Preparat deluje uglavnom kontaktno i ishranom štetočina i ima brzo inicijalno delovanje. Osim na štetne insekte deluje i na Fitoseidae ( korisne predatore pauke). Koristi se kao prašak i deluje na: muve, stenice, komarce, lisne vaši, belu leptirastu vaš, krompirovu zlaticu i mnoge druge. Deluje samo 48 sati, a efikasnost se smanjuje povećanjem temperature i jačom svetlošću.


Sakupljanjem imaga radi sprečavanja polaganja jaja, uništavanje jaja - gnječenjem , sakupljanje larvi.

Rotenon – alkaloid koji se nalazi u cvetu,stablu i semenu mahunarki (grašak,bob,boranija), koristi se kao insekticid i akaricid za suzbijanje leptiraste vaši, lisne vaši, cikada vinove loze, lisne buve, buvača, krompirove zlatice i lisnih sovica.

Preparat: Rotena. insekticid biljnog porekla ekstrakt biljke Derris elliptica, sadrži 6% rotenona. Doze primene: 0,25-0,3 l na 100 l vode. U preporučenim dozama nije otrovan za pčele.

Duvan ( Nicotiana tabacum)


Sadrži prirodne materije koje deluju na lisne vaši, muve i dugo godina se koristio u povrtarstvu. Ali, kao i kod svih ovih materija kratko deluje pa se mora često koristiti.


- Spravljanje macerata od duvana 400 g sitno iseckanog suvog lista duvana ili duvanske prašine prelije se sa 10 l vode, odstoji 2 dana, procedi i razredi u odnosu 1:2 uz dodatak 40 g kalijumovog sapuna. Koristi se za prskanje protiv sovica, grinja i krvavih vaši. Koristi se za suzbijanje štetnih insekata na koštičavom i jabučastom voću, na jagodama, vinovoj lozi, š.repi , duvanu i povrću. Preporučuje se tretiranje u večernjim satima.
Rastavić (Equisetum arvense)


Spektar delovanja: na bolesti tipa truleži i parazite koji se razvijaju na površini lista. U cilju suzbijanja truleži (kojoj pogoduje vlažno i toplo vreme), na povrću, ranije se povrće prekrivalo “ovlaš” slamom.


- Spravljanje macerata od rastavića
Količine 10 kg svežih biljaka ili 1.5 kg macerata suve materije na 100 l vode.
Suvi macerat se koristi sa ekstraktima koprive u odnosu 1:5.
Luk ( Alium sativum i A. cepa)


Deluje na suzbijanje lisnih vaši i grinja na mrkvi. Ima veći sadržaj antibiotika (alicin), sumpora i eteričnih ulja. Ekstrakt lukovica ima i repelentno delovanja za lisne vaši, Cydia pomonella, Tortricidae i druge insekte .Ulje izolovano iz luka ima bakericidno delovanje preko antibiotika.


- Spravljanje ekstrakta od luka
Ekstrakt luka se koristi i za suzbijanje plamenjača ( npr. plamenjače ruže) Cladosporiuma (čađavica) itd. Pripremljeni ekstrakt iz lukovice koristi se direktno na biljke za suzbijanje lukove i mrkvine muve.

Priprema ekstrakta: 750 g.češnjeva luka / 100 lit vode 200 g suvih listova lukovice luka prelije se toplom vodom (40 °S) i drži 4-5 dana, zatim procedi. Prska se u intervalima od 5 dana. Deluje protiv insekata, plesni, plamenjače.- Spravljanje rastvora od crnog i belog luka
Ovo sredstvo koristi se protiv grinja i plesni te u slučaju kada lišće postane smeđe. 500 g nasečenog crnog i belog luka potopite u 10 litara vode. Kada tečnost prestane peniti, razredite je desetostrukom količinom vode te njome prskati zemlju protiv plesni. Od kuvanih ljuski crnog luka možete napraviti i sredstvo za prskanje protiv insekata.

mr Gordana Forgić
Vladimir Sabadoš, dipl.inž.
Jelena Perenčević, dipl.inž.Bookmark and Share

Mala Pijaca