Zdrava Srbija Instagram

Plamenjača


Povrtarstvo, 15.07.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Plamenjača je bolest biljaka koja je poslednjih dana dosta aktuelna jer ima dosta kiše koja u kombinaciji s toplim sunčanim danima potstiče širenje ove bolesti. Šta je plamenjača, kako nastaje i kako se boriti protiv nje na ekološki način, objasnićemo u nastavku.


Plamenjaču uzrokuje gljivica iz rodova Peronospora i Phytophtora. Najveća opasnost od širenja bolesti jeste tokom čestih kiša leti. Napada sve zelene delove biljke, a najviše list. Početna pojava bolesti vidljiva je na naličju listova kao sive "kraste", u daljoj fazi se na biljkama manifestuje kao smeđa trulež: uništava listove koji izgledaju spaljeno po rubovima i imaju žute i smeđe mrlje po površini, kasnije počinju tamniti i propadati plodovi.
















Najviše pogađa biljke iz porodice pomoćnica kao što su paradajz i krompir, a napada i vinovu lozu, luk, salatu, spanać i kupusnjače..


Spore gljivice koja uzrokuje ovu bolest koje se nalaze na otpalom lišću proklijaju u tzv. makrosporangije kad za to nastupe povoljni uslovi (tokom jeseni, zime). Tada vetrom i kišom zoospore dospeju na listove drugih biljaka. Bolest se ponovno pojavljuje u proleće kada list dosegne veličinu 2 do 3 cm promera i kada ima dovoljno vlage (nakon kiše od bar 10 mm ili nakon jake rose) i toplote (kada je u 2 do 3 dana srednja dnevna temperatura viša od 12°C pa sve do 27°C).



Ovako izgleda krompir u vrtu kada se bolest raširi nakon samo 2 dana:






















Istraživači sa Cornell University su došli do saznanja da humus glista, osim što je izvrsno đubrivo, takođe pomaže u suzbijanju bolesti koje prave velike probleme u plastenicima. Veruju da su u suradnji s kompostarama iz New Yorka pronašli prirodni način kako uzgojiti zdravije biljke bez štetnih uticaja na okolinu.

Alison Džek koja radi doktorat u zavodu za “Plant Pathology and Plant-Microbe Biology” dokazala je da korisni mikrobi iz humusa mogu kolonizovati površinu semena i štititi ga od infekcija ispuštajući supstance koje ometaju hemijsku signalizaciju između domaćina (semena) i patogena.



Ako biljka ima dosta hraniva u tlu biće otporna i teže će se zaraziti!

- biranje sorti koje su otporne na plamenjaču, zdrav semenski materijal, prozračnost između biljaka (ne pregusta sadnja).
- obezbedite biljkama dovoljno hraniva i vode
- prskajte preventivno čajem od humusa kalifornijskih glista, preslice, luka, belog luka i vlašca
- takođe prskajte i zalivajte preparatom od koprive
- pomaže i prskanje mlekom u razmeri 1:10.


Čim zapazite bolest, odmah uklonite i spalite zaražene delove kako bi sprečili širenje bolesti!





Tekst preuzet sa http://humusal.com/



Bookmark and Share

Mala Pijaca