Kupovina životinja namenjenih organskoj proizvodnji


Stočarstvo, 11.02.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareU principu ova se grla moraju nabavljati iz organske proizvodnje. Ukoliko ovakvih životinja nema dovoljno, mogu se u cilju odgoja i pod određenim odredbama nabaviti i iz konvencionalne proizvodnje. Pri kupovini grla iz konvencionalne proizvodnje mora se strogo voditi računa o rokovima za prelazni period. Za muzna grla: 6 meseci. Za životinje za klanje najmanje 3/4 života, odnosno najmanje 12 meseci.


Ukoliko se počinje sa formiranjem zapata, onda se mlade životinje koje će se koristiti za dalji odgoj a potiču iz konvencionalne proizvodnje uzimaju odmah nakon odbijanja, pri tome telad u trenutku uključivanja moraju biti mlađa od 6 meseci.


Za doppunu zapata, smeju se uzimati ženska grla iz konvevcionalne proizvodnje, koja se još nisu telila, u obimu od maksimalno 10%. Kod zapata od 10 grla to je 1 junica godišnje.


U posebnim slučajevima se može kupiti i do maksimum 40% zapata ukoliko je to pre kupovine odobreno od nadležnih službi:
-Značajno povećanje zapata
- Menjanje rasne strukture zapata
- Izgradnja novog ogranka u stočarskoj proizvodnji.Za tov se isključivo nabavljaju životinje iz organske proizvodnje.


U slučaju mrtvorođene teladi ili smrti do 6 meseci starosti, mogu se nabaviti telad poreklom iz konvencionalne proizvodnje za držanje krava-tele, ukoliko postoji potvrda o odstranjivanju uginule životinje. U tom slučaju, tovne životinje, za razliku od priplodnih grla ne dobijaju status organskih, i zato se moraju stavljati na tržište kao grla iz konvencionalne proizvodnje.
Bilal Tajić dipl. ing stočarstva.Bookmark and Share