Zdrava Srbija Instagram

Kupovina životinja namenjenih organskoj proizvodnji


Stočarstvo, 11.02.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareU principu ova se grla moraju nabavljati iz organske proizvodnje. Ukoliko ovakvih životinja nema dovoljno, mogu se u cilju odgoja i pod određenim odredbama nabaviti i iz konvencionalne proizvodnje. Pri kupovini grla iz konvencionalne proizvodnje mora se strogo voditi računa o rokovima za prelazni period. Za muzna grla: 6 meseci. Za životinje za klanje najmanje 3/4 života, odnosno najmanje 12 meseci.


Ukoliko se počinje sa formiranjem zapata, onda se mlade životinje koje će se koristiti za dalji odgoj a potiču iz konvencionalne proizvodnje uzimaju odmah nakon odbijanja, pri tome telad u trenutku uključivanja moraju biti mlađa od 6 meseci.


Za doppunu zapata, smeju se uzimati ženska grla iz konvevcionalne proizvodnje, koja se još nisu telila, u obimu od maksimalno 10%. Kod zapata od 10 grla to je 1 junica godišnje.


U posebnim slučajevima se može kupiti i do maksimum 40% zapata ukoliko je to pre kupovine odobreno od nadležnih službi:
-Značajno povećanje zapata
- Menjanje rasne strukture zapata
- Izgradnja novog ogranka u stočarskoj proizvodnji.Za tov se isključivo nabavljaju životinje iz organske proizvodnje.


U slučaju mrtvorođene teladi ili smrti do 6 meseci starosti, mogu se nabaviti telad poreklom iz konvencionalne proizvodnje za držanje krava-tele, ukoliko postoji potvrda o odstranjivanju uginule životinje. U tom slučaju, tovne životinje, za razliku od priplodnih grla ne dobijaju status organskih, i zato se moraju stavljati na tržište kao grla iz konvencionalne proizvodnje.
Bilal Tajić dipl. ing stočarstva.Bookmark and Share

Mala Pijaca