Zdrava Srbija Instagram

Лигуструм - пионир живе ограде


Цвеће, 11.11.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Ligustrum vulgare је самоникла врста, с крутим усправним растом. Ова врста је врло добра за резане живице, које остају релативно дуго ниске. Лигуструм је скроман у односу на земљиште. За густу живицу мора се годишње најмање два пута орезивати и то у пролеће и у јесен. Размножава се врло лако зеленим резницама.


Од богатог асортимана врста лигуструма, у умереним поднебљима с благим зимама, као у Холандији, Великој Британији, Немачкој, посебно се много размножава Ligustrum ovalifolium. У тим крајевима сусрећемо на километре живице са по неком биљком убаченом друге врсте. Вероватно је зато заслужна околност, да њен лист отпада тек тада, када истерају нови лисни пупољци. Само за време јачих зимских мразева лист отпада много пре. У пределима с оштрим зимама, потребно је садити отпорније врсте. Од Ligustrum ovalifolium узгаја се и шаренолисни облик, нпр "Aureum" са жутим пегави листовима. На засењеним положајима нестају ове пеге, тј оне позелене. Узгаја се и сорта с бело оивиченим листовима.



Ligustrum vulgare је самоникла врста, с крутим усправним растом. Ова врста је врло добра за резане живице, које остају релативно дуго ниске. Осим обликованих, могу се садити и растресите живице или се може садити у комбинацији с другим врстама. У том случају развију се на крају грана беле цветне метлице, из којих у јесен настају црне бобице. Уз ова својства Ligustrum vulgare у слободном расту делује врло декоративно. Укрштањем Ligustrum ovalifoliuma "Aureum" и Ligustrum vulgare настао је љупки мешанац Ligustrum x vicary. Његови су листови најпре жућкасти, а касније зелене боје, и расте више у ширину. Веома рано се јављају бели цветови. Погодан је за садњу живице, међутим, код њега није потребно тако пажљиво орезивање. Ligustrum vulgare "Viride" има тамнозелене листове, који с јесени постану смеђе-зелени.


Род Ligustrum је врло скроман у односу на земљиште, те успева и на земљиштима где не успевају друге биљке. За густу живицу мора се годишње најмање два пута орезивати и то у пролеће и у јесен. Размножава се врло лако зеленим резницама.




Текст преузет са http://poljoprivreda.info/


Bookmark and Share

Mala Pijaca