Zdrava Srbija Instagram

Производња лаванде Будровке


Зачинско и лековито биље, 20.10.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Хибридна лаванда "Будровка", је отпорни култивар, погодан за узгој у континенталним подручјима јер подноси температуре и до -20 ºC. Будровка успева на лаганим земљиштима, песковитим или шљунковитим а погодна су јој и глинасто-хумусна земљишта на кречњацима или калцитним стенама. Не подноси кисела и влажна тла. Оптимална pH вредност тла за узгој лавандe се креће између 6,5 и 7,5. Ако су тла кисела могу се поправити додавањем креча, компоста и пепела. Површина за садњу лавандe мора бити потпуно изложена сунцу. За садњу су погодни брежуљкасти терени који одговарају виноградима.


При узгоју лавандина највећи проблем представљају корови. Они су још већи проблем при еколошком узгоју јер се не смеју користити хербициди које је у конвенционалном узгоју потребно аплицирати између редова засада: у мају и јуну те у августу. И поред употребе хербицида тло у засаду треба и међуредно обрађивати. Машинском култивацијом док је насад млађи или пак ручно копањем у старијим засадима.


Препоручљива је садња у пролеће (крајем априла или током маја) из разлога што се тада могу садити мање саднице Будровке, које су на тржишту знатно јефтиније. Јесења садња захтева јачe и крупнијe садницe којe су у могућности да поднесу зимске услове.


Пре садње лаванде, у јесен је потребно припремити тло дубљим орањем и додавањем ђубрива (NPК 7:14:21 око 500 kg / hа). У пролеће тло треба прихранити са око 200 kg / hа КАN-а, а након плитке обраде земљишта приступити садњи лаванде. Идућих година у јесен се додаје око 400 kg / hа NPК а у пролеће око 150 kg / hа КАN-а.


Ово су оријентационе дозе, јер је свакако пре садње потребно извршити хемијску анализу тла и држати се добиjених препорука.


Садња биљака се обавља у редове смера север-југ. Препоручљиви размаци садње су 150-200 cm између редова, а унутар реда 80-130 cm. Тако за 1 хектар засада треба од 5000-7000 комада расада.


Лаванду треба умерено (оскудно) заливати. То значи да засад треба заливати онда када је сув. У почетној фази раста, након садње, треба му више воде а касније мање. Добро подноси сушу а вишак влаге може довести до одумирања корена и пропадања биљке. Јаке кише могу смањити удео етеричног уља у цветовима и до 50%.У првој години узгоја потребно је обратити пажњу на јачање бусенова, када лаванду треба резати чим почне стварати цвет. Тада се сва снага биљке усмери на бусање, а не на развој цвета на слабим бусеновима. Одржавање засада обухвата орезивање биљака сваке године одмах након цветања. Лаванди је потребно око 3 године да достигне пуну висину. Пуна цватња засада се очекује између друге и пете године.


Пуни род се очекује у трећој години раста, а од једног грма добија се 1-1,5 kg цвета. За једну литру уља потребно је око 50 kg цвета. Жетва се обавља у јутарњим сатима између 8 и 11 сати кад се повуче јутарња роса. Ако у време жетве падне киша, треба причекати неколико сунчаних дана и тек тада косити лаванду. Код нас се још жетва обавља ручно српом јер савремена механизација захтева велика улагања. Најпогодније време за жетву је када је на бусeновима горња половина цветова отворена, што зависи од метеоролошких услова у подручју у ком се биљка налази.


Иако постоји лавандина болест коју узрокује гљивица Phoma lavandulae као и мозаични вирус луцерке на лаванди, код нас су засади здрави те произвођачи од средстава за заштиту биља користе само хербициде.
Инес Похајда др сц.


Bookmark and Share

Mala Pijaca