Zdrava Srbija Instagram

ЧАРОБНЕ СТАЗЕ КА БАШТИ


Зачинско и лековито биље, 28.11.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Људи, који имају своју башту, воћњак или викендицу, скоро увек долазе до њих преко поља, преко ливаде, или преко или поред парчета шуме. Не журите да одмах упаднете кроз капију у башту, воћњак, изађите из аута на око 500 m од капије и прођите то растојање пешице. Прођите га лагано, пажљиво посматрајући обе стране стазе. Једном, или неколико пута станите и погледајте шта и где расте у том чаробном свету биљака. Ова мала шетња ће вам показати чаробне делове мале, недирнуте „дивље“ природе.


Загледајте се и видећете да је природа врло разумна, довитљива и разноврсна као да жели да вас разувери да није „дивља“, већ да сте ви "дивљак" у тој природи, да сте се ви иживљавали над земљиштем своје баште, јер на њему већ одавно нема те разновсности и оног здравог богатства што израста дуж стазе до ваше парцеле, а "културне" биљке у редићима ваше баштице не изгледају баш тако здраво и весело, као "дивљина", што расте поред стазе. И, без обзира што прегусто расте та „дивљина“, скоро једна на другој, она је слободна и радосна, она буја од здравља, лишће и цветови су јој сочни и мирисни, она свим својим изгледом прича како јој је изврсно у тој "дивљини". После неколико таквих шетњи ви ће те се обавезно замислити, да ли правилно поступате са својим "културним" штићеницима, да ли их кажњавате својим делима, која вам се чине разумним, и да ли стварно разум руководи вашим делима, а не тотално незнање у познавању живота биљака. Верујте ми, такве шетње ће вам рећи много тога корисног и натераће вас да поштујете и боље разумете тај чаробни живи биљни свет.


Запамтите на самом почетку пролећа, где баш расте лековита камилица, валериана, коприва, мента, хајдучка трава, маслачак, бухач, баш тада ставите у џеп оштри нож или секач и почните да скупљате цвет ових трава. Не чупајте биљке са кореном, пажљиво отсеците само цвет и само трећину цветова са сваке биљке. Не скупљајте много, тек за један мали букетчић, који ће, када се осуши и уситни, бити довољан да напуните тек пола чаше. Код куће, осушите то цвеће до дробљивости, самељите да буде ситно као брашно, у машиници за кафу, и направите од једнаких количина тих трава смесу. Додајте тој смеси пола чаше брашна од храстове коре. Не скидајте кору са живог храста, једноставно протрљајте његову кору четком и скупите то што је од стабла отпало. То ће бити онај чаробни састав, којим је богата стаза до ваше баште.
Једна кафена кашичица ове смесе, усута у јамицу компостне гомиле, учиниће да врло брзо добијете квалитетан компост од отпадака ваше баште. Добивши такав компост, и ваше "културне" биљке ће одисати здрављем и обрадоваће вас сјајним приносима. Не устручавајте се, прелијте једну кафену кашику ове смесе чашом вреле воде, сачекајте 5 – 10 минута и попијте са кашичицом меда. То ће вам причинити истинско задовољство, побољшаће и ваше субјективно осећање. Једна чаша на дан таквог чаја изузетно ће користити вашем здрављу. Већ кад смо код чаја, онда пробајте још један – попарите (обарите) лист "земљане крушке" (Чичока, трава из породице сунцокрета са јестивим кореном), разблажите млеком и пробајте уз мед, може и без меда, и без шећера – ви једноставно пожелите додатак!


Шетајући стазом која води до баште, запазите места где је највише разних трава. У тренутку цветања (али не семенања!) покосите српом те разне траве онолико колико може, кад се иситне, без набијања да стану у десетолитарско ведро. Од ове смесе трава припремићете екстракт ЕМ-препарата "Бајкал ЕМ-1" за преливање својих леја и компостних гомила у јесен. Ту збирку трава треба, отприлике, да чине, приближно у истим количинама: коприва, маслачак, бухач, детелина, чичак, лековита камилица, валериана, нана, хајдучка трава. То су чаробни становници стазе до ваше баште. Може се ту додати и део лишћа баштенских биљака – ловаге, мркве, першуна, кориандера. Не додавати у ту мешавину никакве траве из породице купуса.


Увек се сетите, да ће вам, не само сада, већ и следећи пут, и затим, и после тога, и следеће године, и после следеће, и увек бити потребни ти чаробњаци природе. Зато их пажљиво скупљајте, тако да њихово поколење може стално да се обнавља, да би било не само вама, већ и вашим комшијама, и вашој деци и унуцима.


Bookmark and Share

Mala Pijaca