Zdrava Srbija Instagram

ОРИГАНО


Зачинско и лековито биље, 17.06.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share



Origanum heracleoticum


У Србији има више врста овог рода, од који је најпознатија Вранилова трава (O. vulgare). Ова врста се користи као лековити чај или као напитак. Оригано је веома цењена зачинска, мирисна и лековита биљка у земљама Медитерана. С обзиром на све већу употребу и потражњу оригано је почео да се гаји и у нашој земљи. Приноси и квалитет у потпуности задовољавају важеће нормативе и економски оправдавају производњу. Мора се истаћи да производња овог зачина ни из далека не подмирује потребе нашег тржишта а још мање захтеве страних купаца.


Оригано је вишегодишња зељаста биљка. Из свог бусена сваког пролећа развије велики број изданака - стабљика висине 60 - 80 cm. Биљке почињу да цветају у јуну, па све до краја септембра. У првој години гајења биљке се споро развијају и дају мали број усправних стабљика. Пун развој биљке достижу од друге године гајења. Засад највећи принос има до четврте године старости, а касније са старошћу он опада.





За већу производњу препоручује се производња садница у хладним лејама, јер је то најпогоднији и најјефтинији начин обезбеђења садница. У овом случају сетва се обавља у мају. На добро припремљеном, уситњеном и поравнатом земљисту, сеје се семе у редове на растојању 20 - 30 cm. Ово растојање се подешава тако да омогућује негу међуредног простора. С обзиром да је семе врло ситно (1000 семенки 0,05 - 0,01) сеје се плитко, највише до 0,5 cm. Сетва се може обавити и у хладне леје, ширине до 1,2 m. Посејано семе се покрива танким слојем просејаног хумуса или згорелог стајњака.


Леје треба заливати мањим количинама воде, али да у свако доба површински слој буде влажан. После ницања, заливање се смањује, како би клијанци што боље развили коренов систем. Када биљке развијају два или више пари сталних листова заливање се обавља по потреби. Расадник се током лета редовно плеви, по потреби прихрани 1 - 2 пута. У расаднику биљке ће се развијати полегнуто, а ређе ће се развијати усправне стабљике. До јесени, биљке остају у растилу, све до момента садње. За 1hа треба обезбедити леје од 150 - 200 m2.


Земљиште за садњу оригана треба орати одмах по скидању претходног усева. Ако су то биле стрнине, онда се у току лета врши угарење. Дубоко орање се обавља на дубини од 30-40 cm. Предсетвена припрема се обавља пред садњу, а она се састоји од равнања и уситњавања површинског слоја.



Основно ђубрење обавља се са предсетвеном припремом и уношењем NPK ђубрива у количини од око 300 kg/hа. Ово ђубрење се понавља сваке године у позну јесен или рано пролeће. Садња оригана се обавља у току јесени - друга половина октобра. То је време када у земљишту има довољно влаге, а температуре су довољно високе да се засађене биљке приме. Садња се обавља ручно или машинама за садњу поврћа. Сади се у редове на растојању од 70 cm и око 30 cm између биљака у реду. То значи да на једном хектару имамо 47.600 биљака. Међуредно растојање се може подешавати према расположивој механизацији за негу засада. Засад оригана на истом земљишту остаје 4 - 5 година, па се зато његовој нези мора посветити пуна пажња.


Међуредно култивирање се обавља у више наврата, зависно од степена закоровљености и сабијености земљишта. За прихрањивање се користи азотно ђубриво у количини 150 - 300 kg/hа зависно од плодности земљиста.


Од мера неге, оригано повољно реагује на наводњавање, а нарочито ако се оно обавља после првог откоса, односно у јулу и августу. Наводњавањем се обезђедује висок принос у другом откосу.


Оригано се бере два пута у току године. Жетва се обавља машинама, када су биљке прeд цветање. Жетва се обавља по лепом и сувом времену. Покошена маса се оставља на парцели да добро провене . Оригано у првoј години даје принос сировог надземног дела 2.500 - 4.000 kg/hа, а у наредним годинама принос износи 8.000 - 10.000 kg/hа.




Рашић Сузана, дипл.инж.


Bookmark and Share

Mala Pijaca