Zdrava Srbija Instagram

Једноставни лековити напици


Зачинско и лековито биље, 10.09.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Свеже убрано биље обично има већу лековиту вредност, али нам није увек на располагању. Будући да се сушењем смањује запремина, кашичица сушеног биља одговара трима кашичицама свежег биља. Стручњаци разликују неколико врста чајева.


Опарак се припрема тако што се биље прелије врелом водом, остави да покривено одстоји десетак минута па процеди.


Код уварка биље се ставља у хладну воду, промеша и загрева док не прокува. Тада треба да одстоји десет минута или према упутству.


Од корена или коре најчешће се припрема проварак. Биље се прелије хладном водом, стави да прови и покривено кува око пола сата.Биље које садржи слузи или је осетљиво на топоту припрема се тако што их прелијете хладном водом и оставите да покривено стоји неколико сати.


Чајеви се припремају увек свежи, осим ако вам треба само шољица за цели дан. Лековите чајеве треба пити полако, у гутљајима. Чај за знојење и против прехлада пије се врућ, а чај против пробавних тегоба умерено топао. Пију се незаслађени, ипак чајевима за дисајне путеве добро је додати мало меда. За разлику од њих, чајеве против пролива не треба сладити јер је за њихово деловање важан управо горак окус. Чајеви се могу користити за облоге или додавати купкама. Тинктуре, добијене намакањем биља у алкохолу, имају снажније деловање и обично се узима само десетак капи на дан. Спoља се користе за масирање, најчешће код болова у мишићима и зглобовима.


Хронични болесници се требају посаветовати са стручном особом. Разговарајте о могућим интеракцијама између биљака, додатака исхрани и хроничним болестима. Стручна особа ће знати шта смете узимати, посебно ако имате хроничну болест.


Деци су потребнији блажи биљни приправци, осим ако неки приправак није специфично намењен деци, питајте стручњака пре него га дате детету.
Опрезно с биљкама током трудноће, неке биљке нису за труднице. У трудноћи немојте узимати лековито биље, додатке исхрани или било какаве лекове без претходног разговора са лекаром.


Преузето са http://www.permakultura.hr/


Bookmark and Share

Mala Pijaca