Zdrava Srbija Instagram

МУСКАТНА ЖАЛФИЈА


Зачинско и лековито биље, 30.10.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Salvia scalarea L.


Мускатна жалфија се гаји од почетка овог века искључиво ради добијања етарског уља, које је пријатног мириса (подсећа на амбру), а добија се из цвасти и највише се користи у козметичкој индустрији. Врста је пореклом из Јужне Европе, а распрострањена је на подручју од Атлантског океана до Кавказа и дуж европских и афричких обала Средоземног мора. Расте претежно на сувљим, шљунковитим теренима. На већим површинама гаји се у земљама бившег Совјетског Савеза, Бугарској, Италији, Француској, Шпанији и на северу афричког континента.Ботаничке особине

Мускатна жалфија је зељаста вишегодишња биљка.Разликују се два таксона: форма piramidalis, која је интензивног пораста, и var. hirsuta, која је интензивно длакава. Има снажан, вретенаст корен, који продире у дубину 100 – 130 cm и густо је прекривен танким жилицама. Има усправно стабло, висине Л-1,5 м заједно са усправном цвасти дугачком 40 – 60 cm, и густо прекривено жлездастим длачицама. Листови у розети су крупни, широки 10 -20 cm, издужено јајасти, густо прекривени жлездастим длачицама, што им даје сивозелену боју.Цветови су сакупљени у лажну цимозну цваст, коју чине 3-6 цветова. Цветови су ружичасти, љубичасто ружичасти и понекад бели. Медоносна је биљка.


Плод је орашица са три ивице, јајастог облика, дужине 2-3 mm, бледе до тамномрке боје, са тамномрким жилама. Маса 1.000 зрна је 4-5 грама. Семе мускатне жалфије задржи клијавост 4-5 година. Почиње да клија на 8 – 10°C, али је оптимална температура клијања 25 -28°C. У оптималним условима клијање траје 5-6 дана, а ницање 15-20 дана.


У години сетве образује се само лисна розета, док се цветна стабла образују након презимљавања (јаровизације). У фази лисне розете биљка је средње отпорна према зимским мразевима. У нашој земљи мускатна жалфија почиње да цвета крајем јуна друге године гајења, а цветање траје 25 – 27 дана. У повољним условима могуће је и друго цветање у септембру, наравно слабијег интензитета. Ако је семе посејано у рано пролеће, може се догодити да неколико биљака процвета још у првој години. На основу тога је селекционисана и једногодишња форма која се гаји у Бугарској и Русији. Дешава се да мускатна жалфија остане у животу и 3 – 4 године. Плодови сазревају неравномерно и семе је склоно осипању.Хемијски састав и употреба

Привредни значај мускатне жалфије потиче од етарског уља које се налази у цвасти. Листови и стабљика садрже уље само у траговима. У зависности од еколошких услова и развијености биљке количина етарског уља у цвасти варира између 0,04 и 0,2%. Главна компонента етарског уља добијеног воденом дестилацијом је линалил – ацетат, кога има између 45 и 87%. Етарско уље садржи још око 15% склареола, нешто линалола, алфа и бета – пинена, алфа и бета- тујона, борнеола, мирцена. У етарском уљу добијеном екстракцијом количина склареола може бити и до 45%. Семе мускатне жалфије садржи и 25-32% врло вредног масног уља, које се пре свега користи у индустрији керамике и порцулана.


Као мирисна компонента улази у састав многобројних козметичких препарата, као што су колоњске воде, парфеми, сапуни, разни спрејеви за освежавање ваздуха. У прехрамбеној индустрији се користи као зачин, за справљање разних пића (пиво, ликер) и других производа. У медицини се користи због антисептичног дејства, као и за лечење хроничних обољења нервног система. Улази у састав препарата који се користе за негу усне шупљине, против надимања црева, желудачних тегоба и болести материце. Делује антибактеријски, захваљујући етарском уљу.
Владан Трандафиловић дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca