Zdrava Srbija Instagram

Узгој белог слеза


Зачинско и лековито биље, 28.05.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


(Althaea officinalis L.)


Бели слез се гаји ради корена, лишћа и цветова. Сви ови делови садрже слузаве материје али их највише има у корену. У савременој медицини бели слез, а нарочито његов корен употребљава се за лечење обољење за дисање, кашља, астме и др. Садржај слузи у корену ове биљке износи око 35 %.

Бели слез је вишегодишња зељаста биљка. Одликује се кратким, задебљалим, меснатим и разгранатим кореном. Из главе корена избија већи број стабала. Стабла су обрасла појединачним лишћем које је по ободу урезано а у врху шиљато. Цветови на стаблу избијају појединачно, у пазуху листова. Они су бледо ружичасте боје. Слез цвета током јуна и јула месеца. Плодови су пљоснато округли у њима се налази већи број сивожутих семенки, обраслих длачицама. Семе је ситно.

Бели слез има веће потребе у топлоти светлости. Стога је биљка топлијег поднебља. Али подземни делови биљке добро подносе мразеве. Потребе у влази су нешто веће. У нашој земљи се може гајити у многим крајевима. Што се тиче земљишта, најбоље му одговарају плодна и растресита земљишта.

Бели слез остаје на једном земљишту једну или две године па га треба гајити у плодореду али тако да се на исто земљиште не враћа 4-5 година. Пошто је окопавина, у погледу предусева нема неких посебних потреба. Обрада земљишта се обавља као и за остале усеве, а орање треба обавити што дубље. Припрема земљишта за сетву односно за расађивање врши се у јесен, или у пролеће према томе када ће се поменути радови обавити. У оба случаја то треба обавити што раније.

Ђубрење земљишта за ову биљку врши се обично минералним ђубривом. Ђубрење стајњаком се не препоручује. Посебну пажњу треба поклонити ђубрењу фосфорним и калијумовим ђубривима. Најповољнији однос између NPK је 10:20:15 у количини од 300-400 kg/hа.Ову количину ђубрива треба растурити при припреми земљишта за сетву, односно расађивање.

Заснивање засада може се обавити: директном сетвом семена на стално место, преко расада и вегетативним путем. Подизање засада директном сетвом је најјефтинији начин. У овом случају семе се сеје пред зиму -крајем новембра, а сетва врши у редове на растојању од 40-50 cm. Семе се сеје плитко. За сетву је потребно 5-6 kg семена по хектару. Да би се семе што равномерније распоредило треба га пред сетву помешати са ситним песком.

Заснивање засада расадом врши се тако што се семе сеје ради производње расада у хладне леје у мају или јуну. На један метар квадратни леје треба посејати 8-10 g семена. Никле биљке се негују, а нега се састоји у плевљењу и заливању. Када биљке у леји одрасту толико да добију 4-6 листова треба их расадити на стално место. Најбоље је да се то учини у септембру. Расађивање се врши на 50 cm између редова и 30-40 cm између биљака у редовима..На једном метру квадратном леје може се произвести 300-400 биљака ,а за површину од 1 hа потребно је 50 000-60 000 биљака.Неговање биљака у засаду састоји се у прашењу, уништавању корова и прихрањивању. Ако се засад заснива директном сетвом предузима се још и проређивање тако да биљке у редовима остану на растојању од 30-40 cm. Прихрањивање се обавља азотним ђубривима у количини од 300 kg/hа. Обавља се у два наврата - са првим и другим прашењем. Слез напада бухач па га треба третирати одговарајућим инсектицидом.

Жетва белог слеза састоји се у берби корена, лишћа и цвета. Коренови се ваде у првој или другој години старости засада и то у јесен, у октобру, или у пролеће у марту. Вађење корена врши се изоравањем плугом са ког је скинута даска. Изорани коренови се одмах скупљају, чисте од земљишта и са њих се одсецају главе и остали дрвенасти делови, као и ситне и оштећене жиле. Затим се коренови оперу у чистој води и пренесу у суве и промајне просторије и ољуште.Ољуштене коренове треба уздужно пресећи на четири дела и ставити у сушницу да се суше( на температури од 50-60 степени). Од 4 kg сировог корена добије се 1 kg сувог.


Берба лишћа у току године врши се два или три пута.Најбоље да се лишће бере пред или у току цветања биљака. Бере се само здраво и неоштећено лишће. У првој години треба обрати само једну трећину лишћа а у другој години може се брати више пута. Обрано лишће се одмах суши у сувим, промајним и засењеним просторијам у танком слоју. Од 6 kg сировог лишћа добије се 1 kg сувог.

Берба цветова врши се и у првој и у другој години старости засада. Цветови се суше на сунцу. Од 8 kg свежих цветова добија се 1 kg сувих.

За производњу семена треба оставити потребан број биљака да сазри и донесе семе .Са ових биљака не треба брати лишће и цветове. Семе се бере кад преко половине семенки добије мрку боју. Биљке треба покосити и просушити а затим пренети на суво и заштићено место ради коначног дозревања. Вршидба биљака обавља се на вршилицама за жито или млаћењем ако су у питању мање количине семена. Принос белог слеза креће се у доста широким границама. Са једног хектара може се добити 1 200-2 000 kg сувог корена, 500-600 kg сувог лишћа и око 150 kg сувог цвета. Принос семена креће се од 300-500 kg/hа.Снежана Стојковић-Јевтић дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca