Zdrava Srbija Instagram

ШТАПИЋИ С МИРИСИМА ВАШЕГ ВРТА


Зачинско и лековито биље, 02.10.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Лековито и ароматично биље које узгајамо у врту, осим за кување и чајеве, користи се и за израду мирисних штапића за прочишћавање простора. Кориштење мирисних штапића у прочишћавању простора техника је произашла из церемонија и ритуала индијанских племена, а будући да је израда штапића једноставна, техника се задржала до данашњих дана.

Оргинални штапићи најчешће се праве од жалфије, дивљег пелина и кедра, а подједнако се могу користити домаће биљке попут лаванде, рузмарина, тимијана или матичњака. Smudge sticks заправо су чврсто свезани букетићи ароматичног биља који се након што се добро осуше, запале и пусте да лагано сагоревају.

Мирисни букетићи готови су у трену, а за њихову израду потребно је свега неколико ствари – маказе, памучни конац и биљке.Биљке које сте наменили за израду штапића берите за време сувог и сунчаног дана у преподневним сатима. Све биљке у букетићу аранжирају се да буду подједнаке величине.Тајна у изради квалитетних букетића који ће равномерно и дуготрајно горети је у томе да се букетић целом дужином чврсто, али заиста чврсто стегне концем. То је важно да не би приликом сагоревања дошло до испадања појединих делова или комплетног распадања свежња.Доњи део штапића који се држи руком, може се омотати концем у боји, те украсити разним додацима као што су пера, будући да тај део неће горети.Готови мирисни штапићи стављају се на суво, мрачно и прозрачно место да се добро осуше. Приликом коришћења врх штапића за прочишћавање се запали уз помоћ пламена свеће, те затим њежно љуља у ваздуху док врх не почне тињати. Како би се избегло да запаљени делови падну на под, свежањ се држи у посуди.


Текст преузет са http://domidizajn.jutarnji.hr/


Bookmark and Share

Mala Pijaca