Zdrava Srbija Instagram

На природан начин против досадних комараца


Зачинско и лековито биље, 10.05.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Када почне пролеће сунце сија, цвеће цвета, може да се изађе из куће у којој смо провели задњих неколико месеци, рај на земљи, једва смо чекали. Све је то лепо фино док се не зачује зујање, па се осети ујед. Весници пролећа нису само ласте, роде и висибабе него, нажалост, и комарци. Ова досадна летећа гамад је део наше свакодневнице и природа је тако уредила да нас малтретирају од првог пролећног сунца па до првог мраза. Нигде нисмо безбедни од њих. Нападају у кући и ван ње а поготову им је слатко да нападају док смо у кревету.

Томе мора да се стане на пут!

Постоје разне врсте зујалица инсектицида и репелената који су веома делотворни али има низ проблема са њима. Први проблем је што средства морају бити укључена или упаљена да би радила а друго је што имају за неке непријатан мирис. Треће је што прозори морају бити затворени да тај мирис не би напуштао просторију. Лепо је то замишљено али нико неће да спава са затвореним прозором по јунској врућини.

Постоји начин да се врт и кућа претворе у зону која је одбојна за комарце употребом гајеног биља. Уколико сте заступник и у пракси спроводите здрав начин живота представљамо Вам начин на који можете себе лишти муке са комарцима.

Биље које се може користити у циљу испуњења ове намере је:

Лимунска тава (Cymbopogon citratus) је вишегодишња субтропска биљка пореклом из Индије. Назив је добила по свом карактеристичном мирису који подсећа на лимун и исти тај мирис растерује комарце. Може се гајити као собна биљка или у врту стим да је за врт неопходно набавити семе или расад биљке који је отпоран на хладноћу (Cymbopogon citratus var. winterianus или var. nardus). Упркос томе што су горе наведени варијетети отпорни на хладноћу и даље је немогуће гајити их као биље нашег подневља. Саксијско гајење је императив.


Мацина трава (Nepeta cataria) је коровска биљка из исте фамилије као жалфија се може наћи свуда. Веома је агресиван коров који брзо заузима територију за себе. Мирис који биљка одаје је начин на који ова биљка доприноси заштити дома и врта од комараца. Семе и расад се може наћи у слободној продаји тако да ако желите да гајите у саксијама можете врло лако доћи до ње. Добра места за постављање ове биљке су окна прозора и око улазних врата. У врту је пожељно ставити близу места где се седи. Према истраживањима која је спровео универзитет у Ајови показалао се да је мацина трава десет пута јачи репелент него DEET.


Рузмарин (Rosmaria offficinalis) осим што је зачин за јело и украс за свадбу ова биљка је такође јак репелент за комарце. Биљка је са нашег подневља. Семе и расад се могу наћи у слободној продаји у великим количинама. Постављање ове биљке је исто као и код претхоне, у окна од прозора, близу врата или тамо где се седи у башти. Као собна биљка се у принципу не гаји зато што јој смета дувански дим. Рузмарин је жбунаста биљка и може се обликовати на више начина тако да осим функионалне има и велику украсну вредност.Босиљак (Ocimum Basilicum) је већ давно позната лековита биљка у нашим крајевима. Семе и расад се могу наћи у слободној продаји и сама биљка се може гајити у саксијама или у башти. Босиљак захтева доста сунца и влаге тако да његово постављање и одржавање мора бити у складу са овим захтевима. Опет, прозорска окна, околина врата или неко сунчано место у баши су савршена места за постављање босиљка. Мирис који листови испуштају је управо то што тера комарце и муве.


Лаванда (Lavandula angustifolia) која је увелико позната по свом лепом мирису цвета користи исти за терање инсеката па чак и зечева. Лаванда и лавандино уље се често препоручује као биорепелент инсеката. Украсна вредност лаванде је такође ствар која се мора истаћи. Семе и расад се могу наћи у слободној продаји и најбоље место за лаванду је прозорско окно или врт. Лаванда захтева доста светлости и оцедно земљиште или субстрат.


Мирисни геранијуми долазе са препориком њујоршке ботаничке баште, бруклинске ботаничке баште и Плантшеда. Код нас је ова фамилија биља познат под називом „Родин кљун“. Мирис који подсећа на лимун је средство којим биљка растерује комарце. Биљка се може гајити из семена или расада и захтева доста сунца. Неопходно је наћи сунчано место у врту или соби да би ово биље успешно расло и терало комарце.

Уз помоћ ових биљка направићете амбијент који је изузетно атрактиван за свакога осим за досадне комарце, муве и сличне летеће напасти од којих човек мира нема ни током дана а ни током ноћи. Помозите себи и уврстите ове цветне културе у ваш дом и убрзо ћете приметити да неће више бити безсаних ноћи проведених јурењем и псовањем комараца по соби.


Текст преузет са http://ratarstvo.net/


Bookmark and Share

Mala Pijaca