Zdrava Srbija Instagram

Хајдучка трава у органској и биодинамичкој пољопривреди


Зачинско и лековито биље, 25.05.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


У народу је биљка хајдучка трава (Achillea millefolium) позната и као столисник, хајдучица, пурја трава, пурњак, куница, папрац, јалови месечњак, зечији реп, језичец, спориш. Широко је распрострањена у нашим крајевима. Расте по рубовима ораница, сунчаним обронцима, пашњацима, поред путева и стазица. За свој развој бира суво или умерено влажно земљиште. Пошто насељава земљишта сиромашна хранљивим материјама, она је показатељ недостатка азота и других хранива у земљшту.

Може да се гаји и на плантажама јер није захтевна биљка. На истом месту може да расте и до 5 година. То је вишегодишња биљка чији је корен пужући ризом. Презимљава у форми розете, а препознатљива је по својим густо збијеним листовима, перасто раздељеним у многобројне фине листиће. Стабљика је висока 30-70 cm. Њени цветови, углавном беле боје, скупљени су у равну цваст на врху стабљике. Пријатног је мириса, а цвета од јуна до октобра. Бере се у фази пуног цветања током јуна, јула и делом аугуста. Бере се цвет са стабљиком дужине до 15 cm или само цваст са стабљиком дужине 2 cm. Хајдучка трава се суши повезана у мале букетиће на промаји или у сушарама. Сува биљка је изузетно ароматичног мириса. Чува се у папирним кесама и картонским кутијама, у сувим и хладним просторијама, заштићена од светлости око 1,5 годину.

Поред својих лековитих својстава хајдучка трава се врло често користи у органској и биодинамичкој пољопривреди, где се од ње припремају различити препарати за заштиту биља.

Биљка у башту привлачи инсекте опрашиваче, првенствено пчеле и бумбаре. Одлична је медоносна биљка. Природни је репелант који одбија мраве, бубе, муве и комарце. Од хајдучке траве прави се одличан препарат којим се уклањају биљне ваши. Узме се 1 кг осушених цветова хајдучке траве и прелије са 2 литра кључале воде, па се све то остави да одстоји око 40 минута. Добијену течност треба разблажити са 10 литара воде и оставити на тамном месту око 2 дана.


За припрему препарата за прихрану биља и заштиту од штеточина, прикупљену хајдучку траву треба потопити у воду и оставити да ферментира 1,5-2 седмице. Ако се користи за прихрану, добијену течност треба разредити са водом у размери 1:10, а за спреј разблажити у односу 1:5. Одлична је и као додатак компосту јер инхибира раст лоших бактерија. Богат је многим минералним материјама калцијумом, калијумом, гвожђем и другим вредним једињенима.Биодинамичка пољопривреда - хајдучка трава за препарат 502

Овај препарат се припрема од осушених цветова хајдучке траве и мехура дивљег јелена. Цветови хајдучке траве беру се по сунчаном времену потпуно расцветали, а затим се суше. У пролеће следеће године осушене цветове хајдучке траве мало навлажимо чајем од врхова младе хајдучке траве који се припрема тако што се млада хајдучица прелије кључалом водом и остави 20 минута. Осушени мехур јелена се на неколико минута потопи у кишницу а затим се врх мехура одреже да би се добио мали отвор кроз који се у у њега убацује навлажена хајдучка трава. Пун мехур је округлог облика. Треба га завезати канапом и обесити на сунчано место са приодним струјањем ваздуха. Мехур је од птица потребно заштити мрежом.

У јесен, током септембра, се тако припремљен мехур закопава у земљу на дубину 30 cm. Рупу у коју планирамо да ставимо мехур треба обложити свежим гранама зове, које штите тај мехур од мишева. Овако закопан мехур треба оставити до следећег пролећа. Код ископавања, током априла, треба бити пажљив јер се мехур највећим делом распао. Овај препарат је одличан као купка за семе траве и ражи.

Узети кафену кашичицу ове смесе и потопити у 3 литра млаке воде, па мешати око 5 минута. Оставимо да стоји око 24 сата уз повремено мешање. Пре употребе промешати. Семе траве и ражи се навлажи овим раствором, остави да мало одстоји, просуши и потом се сеје.Ранка Војновић

Текст преузет са http://www.agroklub.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca