Zdrava Srbija Instagram

Сушење лековитог и ароматичног биља


Зачинско и лековито биље, 07.07.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Сушење је један од најстаријих начина конзервирања, односно прераде свежег биљног материјала. Користи се врло често као главни начин обраде, после скупљања или његове производње у пољу, ради смањивања влаге у убраним биљним деловима на ниво који обезбеђује несметано чување, односно манипулацију до коначне употребе. Свеже биљне делове који представљају род треба сушити тако да сачувају боју и активне материје, а ниво влаге у биљним дрогама на крају сушења треба да буде 8 - 12 %.

За сваку производњу са економске тачке гледишта важно је да процес сушења има ниске трошкове како би роба била конкурентна на тржишту, уз истовремено испуњење захтева у вези са квалитетом. Код производње лековитог биља примењују се два начина сушења:


Природно сушење.

Одвија се напољу у посебно припремљеном и ограђеном простору. Листови, цветови или херба углавном се суше у танком, растреситом слоју, на лесама, асурама или даскама, у сенци и на промаји. Најпогодније просторије за сушење су тавани, шупе, чардаци. Приликом шушења биљни материјал треба превртати, али то треба радити са великом пажњом да не би дошло до непожељног дробљења и уситњавања материјала. Ако се биљке простиру у дебелом слоју, материјал се не суши ефикасно, него услед високих температура, ферментише па долази до кварења. Подземне органе пре сушења треба добро опрати, исећи по дужини на 2 - 4 дела, а затим ставити да се суше директно на сунцу. Дужина сушењазависи од временских прилика. Листови и цветови се суше краће, обично 3 - 8 дана, за разлику од корења, које се суши и до две недеље. Требе избегавати сушење биљног материјала директно на голом земљишту. Места на којима се суши биљни материјал треба да буду изолована од инсеката, глодара птица и осталих штеточина. Квалитет овако осушеног биљног материјала је веома добар.Сушење у термичким сушарама.

У термичким сушарама време сушења се скраћује на сате, а у модерним постројењима и на минуте.При сушењу топлим ваздухом могу прецизно да се подешавају важнији чиниоци сушења као што су: температура, релативна влажност, брзина протока ваздуха, приступ светлости. Сушење може да траје и неколико сати. Постоји више типова сушара са топлим ваздухом: тунелске сушаре, сушаре са коморама и сушаре са транспортним тракама. Температура сушења зависи од типа сушаре и карактеристика дроге. Многе ароматичне врсте суше се на температурама до 40 - 45 C. Код сушара које суше врелим ваздухом температура ваздуха је 200 - 1000 C, а трајање свега 2 - 5 минута. У последње време примењује се сушење помоћу соларне енергије.

Немања Константиновић дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca