Zdrava Srbija Instagram

ЂУМБИР - особине и лековита свијства


Зачинско и лековито биље, 23.05.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Ђумбир је трајна гомољаста биљка, квргавог, неправилног облика, светложуте боје са танком корицом. Расте у топлим крајевима југоисточне Азије, Индије и Кине, као и у Африци, на Карибима, а долази са Јамајке где је веома цењен као зачин.


Ђумбир је ароматичног, јаког, оштрог укуса, али пријатног мириса, који спада у најтраженије и најскупље зачине. Купује се као свеж, чврст и гладак, што указује на свежину, а његова дужина показује зрелост. Код нас се не може наћи свеж, што указује на љуску, када га не треба љуштити, док старији има кожицу која се лако уклања и може се наћи у многим трговинама.


Користи се у разним облицима као: свеж или сушен у праху - који служи као зачин свим врстама јела почев од чорби до зачина за све врсте меса и рибе; конзервиран у сирупу, ушећерен... Свежи ђумбир се може користити за слана и слатка јела, дајући љуту али освежавајућу арому маринадама, супама, плодовима мора, разним месима, тестима за колаче, компотима, напитцима.Најбољи је антикоагулант на свету, помаже код губитка покретљивости старијих особа. Ђумбиров ензим ЗИНГИБЕН моћан је као бромелаин у ананасу или папаин у папаји. Пошто има више од 12 антиоксиданса који уклањају слободне радикале, високореактивне молекуле кисеоника које оштећују наше станице у организму, делује смирујуће на желудац, регулише пробаву, ублажава реуматске тегобе, регулише холестерол, противтуморска својства - посебно код карцинома коже, спречава стварање тромба, делује против чира на желуцу.


ЂУМБИР НЕМА ШТЕТНО ДЕЛОВАЊЕ.дипл.инг. Гордана Рехак


Bookmark and Share

Mala Pijaca