Zdrava Srbija Instagram

ТРАНДАВИЉЕ


Зачинско и лековито биље, 31.05.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Althea rosea (L.) Cav.
Фамилија: Malvaceae

Народна имена: царев цвет, малвароза, рдечи слез, слезовина, Трандафил, баштенски слез
Трандавиље је пореклом из Грчке и Мале Азије. Са овог подручја се раширило по целој Европи, јер су га због лепог изгледа и лепе боје цветова почели радо гајити по баштама.

Трандавиље је једногодишња или вишегодишња зељаста биљка и има више форми и варијетета. Једногодишња форма има вретенаст и разгранат корен. Стабло је висине 150-180 cm, гранато. Доњи листови су округласти, целог обода а горњи са дужом дршком. Лиска је и са лица и наличја са густо покривена длакама. Цветови су крупни, пречника 7-8 cm, пуни или полупуни, црни. Плод је пљоснати шизокарп. Семе је бубрежастог облика, смеђе боје. Маса 1.000 зрна је 8-12 грама.


Једногодишње трандавиље има дуг период вегетације, па ако се мало закасни са сетвом, не образује се стабло. У просечним условима за ницање је потребно 20-30 дана. У почетку се образује само лисна розета, а стабло се формира од средине јуна. Цвета од почетка јула до краја септембра. Плодови сазревају сукцесивно од краја августа.


Од трандавиља се користе цветови (Malvae arboreae flos), који садрже бојене материје из групе антоцијанидина (алтеин, делфинин, малвадин), слузи и танине.

Трандавиље се користи у народној медицини у облику чајева и сирупа против кашља, бронхитиса и назеба, против упале уста. У народној медицини се употребљава интерно у облику чаја као антидијароик, потом, против тегоба у органима за варење, а споља за справљање облога код повреда. Из цветова се добија боја, којом се боје вино, неке намирнице и лекови, као и разни грудни чајеви. Младо лишће трандавиља служи као додатак салатама.

Цветови трандавиља се сакупљају по лепом времену, када су се осушиле капи росеТрандавиље је биљка сунчаних и од ветра заштићених станишта. Семе добро клија и на нижим температурама (8-10 °C). Добро се развија у сувљим стаништима иако у фази формирања стабла има повећане потребе за влагом. Обилато цвета ако је време суво, топло и сунчано.

Према земљишту није нарочито пробирљив, али ипак обилније цвета и даје веће приносе на дубљим, средње везаним и плодним земљиштима са добрим водним капацитетом. Сувише влажни терени нису погодни за гајење трандавиља.

Као једногодишња биљка, у плодореду се може гајити после већине култура. Најбоље предкултуре су окопавине. Пошто има дуг период вегетације, сеје се што је могуће пре у пролеће. Због ране сетве важно је предкултуру на време скинути са парцеле, да би се још у току јесени земља могла припремити за сетву. На истом месту може се гајити након три године.

Припрема земљишта се састоји од дубоког орања у јесен, а у пролеће земљиште се припрема за сетву на уобичајени начин.

Органским ђубривима треба ђубрити предкултуру, јер трандавиље добро искоришћава продужено дејство органских ђубрива. Минерално ђубриво се даје у малим количинама (30-40 kg/hа N, 30-50 kg/hа P2О5 и исто толико К2О). P2О5 и К2О се дају у јесен приликом орања заједно са половином азота, док се друга половина азота даје у пролеће пре сетве.Трандавиље се једнако успешно може производити и расадом и сетвом на стално место. Иако је сетва на сталном месту економичнија, недостатак је што биљке касније цветају (крајем јула). Препоручује се да се сеје што раније - почетком марта - јер у супротном биљке формирају само лисну розету, а не и цветно стабло. Сеје се на размаку између редова 60-70 cm, са 8-10 семенки по дужном метру, уз употребу три kg семена по хектару. Оптимална дубина сетве је око 3 cm.


Размножавање расадом произведеним у хладним лејаma је скупље, али има предност што биљке цветају већ почетком јула. Код ове производње семе се сеје у хладне леје крајем септембра, на размаку између редова 7-8 cm. Семе се покрива танким слојем (1,5-2 cm) песка или тресета. Густо никле биљчице се проређују средином октобра, а да би се избегле штете од јесењих мразева, леје треба покрити стаклом или фолијом, који се скидају крајем фебруара - почетком марта, када се сади на сталном месту.


Ради заштите расад се може заливати 0,1%-ном суспензијом беномила. Сади се ручно или садилицама, на размаку између редова 70 cm и између биљака у реду 20-25 cm. Количина потребног семена је 1,8 kg да би се произвео расад за садњу једног хектара.

Код сетве на сталном месту нега се састоји од проређивања биљчица када имају 2-3 формирана листа и то дрљањем попречно на правац редова. Да би се избегло закоровљавање, довољна су 2-3 окопавања или култивирања.Најчешћа болест трандавиља је рђа (Puccinia malvacearum Montagne). Да би се спречило њено појављивање биљке треба прскати двонедељно са 0,4%-ним Цинеб или 0,2%-ним Дитан М - 45, од почетка формирања лисне розете па надаље.


Цветови се сакупљају по лепом времену, када су се осушиле капи росе. Обично се сакупљају цветови без чашичних листова (sine calycibus), после прецветавања, када се крунични листови склопе. Ређе се сакупљају цветови са чашичним листовима (cum calycibus) у пуном цветању. Берба је као и цветање - сукцесивна.

Сакупљене цветове треба одмах осушити. Може се сушити на промајном месту или у сушарама на 40-50 °С. Принос је око 1.000 kg/hа суве дроге.проф. др Јан КИШГЕЦИ
Преузето из монографије ЛЕКОВИТО БИЉЕ - Гајење, сакупљање, употреба


Bookmark and Share

Mala Pijaca