Zdrava Srbija Instagram

КЛЕКА


Зачинско и лековито биље, 04.06.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


КЛЕКА - вења, смрека, смрика ( Juniperus communis l. fam. Cupressaceae ) је зимзелен жбун или дрво, до 1,2 m високо. Листови линеарни, бодљикави, по 3 у пршљену, на лицу са уздужном белом траком стоминих отвора. Дводоми, изузетно једнодоми. Мушки и женски цветови распоређени у пазуху листова.


После оплодње из женских цветова се развија сочна шишарица, бобица, која сазрева у другој години, у јесен. Зрела бобица је тамнопла ве боје са воштаном превлаком. Цвета од априла до јуна, плодоноси у јесен наредне године.Расте у региону храстових шума и шибљака, али се јавља и на ацидофилни вишим пределима.


Користи се плод ( Јuniperi fructus ), а наша фармакопеја обрађује и етарско уље ( J. aetheroleum ) , мада се користе и други делови биљке. Плод се прикупља када је зрео, отресањем. Суши се на промајним местима, уз често лопатање, или у сушници на температури до 30 С. Подложан је брзој ферментацији. Плодови су врло ароматичног мириса, нарочито када су здробљени, слатког и балзамичног укуса, касније слабо горког. Клека је диуретик, антисептик, карминатив, стомахик и антиреуматик. Пинен и друге компоненте из етарског уља надражују слузокожу бубрега и повећавају диурезу. Споља се користи као средство за надраживање коже и код реуматских обољења. Плод клеке отклања горушицу, подригивање и тешкоће у варењу, па је често употребљаван у прехрамбеној и ликерској индустрији.


Припремање чаја:
2g здробљених плодова прелити са 150 ml прокључале воде, оставити да одстоји 10 минута и процедити. У току дана попити 3-4 шоље чаја.
Купке се припремају од 100-200 g дроге на 1 каду.


Алкохолатурa се припрема од здробљених плодова клеке и алкохола или добре ракије у односу 1:5, након 8 дана садржај процедити. У току дана узимати 3 пута по 1 кашичицу, за лакше измокравање. Трудницама се не препоручује јер може изазвати контракције материце.Преузето из "Наше нешкодљиве лековите биљке" - Др Властимир Стаменковић


дипл.инг.пољ. Мирјана ПетровићСАВЕТИ ПЛУС

* Сос од бобица клеке слаже са јелима од меса дивљачи (препелица, фазан, зец, срна), али и са телетином и другим врстама меса.

* Беру се само зреле (тамнплаве) бобице клеке.

* У Шведској се прави пиво са бобицама клеке и сматра се веома здравим.


ПАЖЊА У већим дозама клека може да иритира мокраћне путеве.НАРОДНА МЕДИЦИНА

диуретички чајеви

* Помешајте по 25 g бобица клеке, корена зечјег трна, шипурка и ситнице, па кашику мешавине попарите са 2 dl кључале воде, сачекајте 2 сата и пијте 3 пута дневно пре јела.


* Помешајте по 25 g клекиња и першуновог плода и по 10 g петељки вишања, зове, плода аниса, морача и кима, па кашику мешавине попарите са 2 dl кључале воде, сачекајте 2 сата и пијте 3 пута дневно пре јела.


* Помешајте по 25 g клекиња, раставића, Зубац и иђирота, па кашику мешавине попарите са 2 dl кључале воде, сачекајте 2 сата и пијте 3 пута дневно пре јела.

(Др Јован Туцаков, "Лечење биљем")


РЕЦЕПТ
Кисели купус с јабукама

- 750 г киселог купуса
- 1 велика кисела јабука
- ловоров лист
- бобице клеке

* Исеците листове киселог купуса, помашајте са комадићима јабуке, додајте ловоров лист и неколико бобица клеке, поклопите посуду и динстајте 30 минута на тихој ватри.


Bookmark and Share

Mala Pijaca